Liderii ţărilor din Balcanii de Vest vor să creeze până în 2021 o piaţă comună

Liderii albanez, nord-macedonean şi sârb au anunţat joi că intenţionează să creeze până în 2021 o piaţă comună în Balcanii de Vest, cu libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor, informează AFP şi Reuters.

Premierul albanez Edi Rama, omologul său nord-macedonean Zoran Zaev şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic doresc să promoveze o regrupare a ţărilor din această regiune fragilă şi divizată, ceea ce ar duce la punerea în aplicare a "patru libertăţi fundamentale: liberul schimb de mărfuri, de servicii şi de capitaluri, precum şi libera circulaţie a persoanelor", potrivit declaraţiei lor comune de la finalul unei întâlniri desfăşurate la Novi Sad, în nordul Serbiei.

Ei au anunţat organizarea unei reuniuni tripartite în 10 noiembrie la Ohrid (Macedonia de Nord), pentru a semna primele acorduri concrete, al căror conţinut nu este deocamdată cunoscut.

Cei trei lideri intenţionează să asocieze la această piaţă comună Bosnia, Muntenegru, dar şi Kosovo, fostă provincie sârbă populată majoritar de albanezi şi nerecunoscută de Belgrad. Această problemă rămâne cea mai sensibilă în regiune.

"Faptul că nu avem aceeaşi poziţie asupra Kosovo (...) nu are nimic de-a face cu libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor", a răspuns Vucic atunci când a fost întrebat dacă şi Kosovo a fost îndemnat să se ralieze acestei iniţiative. "Scopul nostru este de a face în aşa fel încât până în 2021 să fie posibil să traversăm frontierele ţărilor noastre doar cu o simplă carte de identitate, să creăm o piaţă de muncă unificată", a explicat el.

Aceste valori sunt de asemenea cele ale Uniunii Europeană (UE), la care cele trei ţări vor să adere într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, au subliniat cei trei responsabili.

Muntenegru, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Serbia şi Albania reprezintă un vad de circa 20 de milioane de consumatori, dotat cu un important potenţial economic, au subliniat ei. "Nu mai putem aştepta ca cineva din exterior să facă ceva pentru noi (...). 2021 este anul la care vrem să facem din această regiune o regiune deschisă", a declarat Edi Rama.

Cu această iniţiativă, cele trei ţări vor să trimită mesajul că Balcanii nu mai sunt "un butoi cu pulbere, ci o regiune stabilă predestinată dezvoltării economice şi integrării europene", a subliniat Zoran Zaev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel