Liderii arabi, mesaj după decizia lui Trump

Donald Trump
Donald Trump

Liderii arabi au condamnat duminică decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Goland, într-un semn rar de unitate arabă pe fondul disputelor regionale, relatează dpa.

Într-un discurs susţinut în deschiderea summitului anual al Ligii Arabe de la Tunis, regele Salman, a cărui ţară este un aliat regional cheie al SUA, a respins duminică decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.

"Subliniem din nou că respingem categoric orice măsuri care pot afecta suveranitatea Siriei asupra Golan", a spus monarhul saudit.

Israelul a cucerit zona strategică Înălţimile Golan de la Siria în 1967, în urma războiului arabo-israelian. Israel a anexat acest teritoriu în 1981, deşi decizia nu a fost recunoscută la nivel internaţional.

Luna trecută, Trump a semnat o proclamaţie care exprima sprijinul pentru suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, într-o ceremonie de la Casa Albă la care a participat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Problema, dezbătută la Liga Arabă 

Chestiunea Înălţimilor Golan este o temă centrală a reuniunii de o zi a Ligii Arabe.

Preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi a avertizat duminică că gestul SUA va alimenta tensiunile regionale. "După cum recunoaşte comunitatea internaţională, acesta este un teritoriu arab ocupat", a spus Essebsi la summit.

"Ar trebui făcute eforturi pentru a pune capăt ocupaţiei şi a obţine securitate şi stabilitate, în loc să fie consacrată politica faptului împlinit, încălcând legitimitatea rezoluţiilor internaţionale şi ridicând nivelul tensiunilor în regiune", a adăugat el.

Liderul Ligii Arabe, Abdul Gheit, a fost foarte critic faţă de decizia lui Trump. "Ocupaţia este o crimă şi legalizarea ei un păcat", a spus Abdul Gheit la acelaşi summit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel