Lider secesionist catalan, invitat de maghiari la Cluj

Marc Gafarot i Monjó, coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Cluj, că starea în care se află astăzi Catalonia se apropie foarte mult de timpurile dictaturii franchiste.

Prezent în România pentru câteva zile, el a susținut la Cluj-Napoca o conferință de presă, la invitația Partidului Popular Maghiar din Transilvania, în care a vorbit despre situația actuală a regiunii Catalonia, pe care a asemănat-o cu cea din perioada lui Francisco Franco, general și om politic care a condus Spania între 1939 și 1975, și care a ajuns la putere în urma unui război civil sângeros, petrecut între 1956 și 1939.

"Situația din Catalonia este fără precedent pentru o țară democrată. Mulți dintre cei care sunt mai în vârstă spun că seamănă cu vechiul regim al lui Franco, care era unul dictatorial, din cauza lipsei libertăților. Situația este total fără precedent pentru că președintele nostru catalan (n. red. — Carles Puigdemont), care, în treacăt fie spus, este căsătorit cu o româncă, s-a refugiat și trăiește acum în Belgia, unde așteaptă examinarea ordinului de extrădare emis de autoritățile spaniole. În plus, opt membri ai cabinetului său, miniștri în guvernul său, șase bărbați și două femei, sunt în închisoare, iar alți doi activiști sunt de asemenea închiși în închisorile spaniole. Ceea ce ne face să concluzionăm că ne aflăm sub o stare de violare a drepturilor democratice", a declarat Marc Gafarot i Monjó.

Acesta a amintit că, la organizarea referendumului din octombrie, au avut loc ciocniri violente fără precedent între poliție și civilii care au participat la vot.

"Din păcate, acest referendum a fost boicotat de poliția spaniolă și au avut loc violențe fără precedent între poliție și civili, care au fost demonstranți nevinovați. Asta arată că Spania are o problemă nu doar cu Catalonia, ci cu drepturile civile", a afirmat politicianul catalan.

Marc Gafarot i Monjó este de părere că Spania, care este membru al UE de 30 de ani, timp în care multe lucruri bune s-au întâmplat în această țară, a ales, din păcate, 'calea' Turciei, îndreptându-se către modelul de politică al președintelui Erdogan, în loc să aleagă modelul european, al Marii Britanii, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel