Lider PSD, atac la Iohannis: Iresponsabilitate. Deservicii aduse tuturor administraţiilor locale

Gabriel Zetea
Gabriel Zetea

Gabriel Zetea,  preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, apreciază că gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a ataca la Curtea Constituţională legea bugetului de stat pe 2019 afectează funcţionarea administraţiei locale.

"Am vorbit zilele trecute despre iresponsabilitatea dovedită de preşedintele Iohannis de a ataca Legea Bugetului pentru anul 2019 la Curtea Constituţională şi îmi menţin punctul de vedere. Am primit o replică de la preşedintele PNL Maramureş, Ionel Bogdan, un comunicat care este doar o declaraţie politică fără cifre sau fundament în spatele vorbelor. În fapt, întârzierea nejustificată a promulgării bugetului aduce deservicii tuturor administraţiilor locale indiferent de culoarea politică, iar aici ne referim şi la PNL. Alocaţiile bugetare pentru administraţiile locale sunt cu şapte miliarde de lei mai mari în 2019 faţă de anul trecut, însă nu putem accesa aceşti bani suplimentari decât la adoptarea bugetului naţional. Abia de la acel moment vom putem demara procedurile, destul de complicate, de aprobare a bugetelor locale", a spus Gabriel Zetea, în replică la afirmaţiile preşedintelui PNL Maramureş, Ionel Bogdan, care a criticat public bugetul. 


Liderul social-democrat consideră că o asemenea întârziere în aprobarea bugetului va stopa demararea oricăror proiecte noi în anul 2019


"Nu se pot demara investiţii noi, iar noi putem cheltui bani în limita bugetului din 2018, care este şi mai mic, doar pentru funcţionare sau pentru continuarea lucrărilor existente. S-a mai întâmplat şi în alţi ani să nu avem bugete aprobate până în luna februarie, însă nu am ajuns fără un buget stabilit în luna mai. Asemenea lucruri au fost o practică la începutul anilor '90, dar nicidecum un fapt în ultimele două decenii. Mai mult, nu ne-am mai confruntat, până acum, cu o contestare la Curtea Constituţională a Bugetului de Stat. Problema în a aproba bugetul ţării în luna mai constă în faptul că bugetele locale vor fi aprobate, cel mai probabil, la jumătatea anului în curs, în intervalul mai - iunie 2019. Dacă luăm în calcul faptul că, pentru proiectele noi urmează proceduri de achiziţii pentru studii, vom ajunge la final de an fără a demara nici un proiect noi. Trebuie să se înţeleagă faptul că bugetele locale înseamnă doar o parte din totalul sumelor cheltuite de către primării, deoarece mare parte din finanţări vin din sumele atrase din fonduri europene sau guvernamentale pe programele POR, PNDR sau PNDL", a precizat Gabriel Zetea. 

"PNL s-a învăţat de prea mult timp să vadă totul în negru"


"Mă întreb dacă liderul PNL Maramureş ştie câte primării liberale din Maramureş au de făcut deconturi la Ministerul Dezvoltării şi aşteaptă banii care nu ajung, deoarece nu avem un buget aprobat la nivel naţional. Din păcate, banii rămân în cont, în loc să fie transferaţi executanţilor de lucrări, societăţilor comerciale private. Probabil că preşedintele PNL Maramureş, Ionel Bogdan nu are ştiinţă de faptul că, în judeţ, doar prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală au fost semnate contracte în acest mandat de peste 700 de milioane de lei. Această sumă alocată Maramureşului dublează banii pentru investiţii la primăriile din judeţ, faţă de aplicările din fonduri europene. Poate argumentele de mai sus nu contează pentru PNL, obişnuiţi de atât de mult timp să vadă negru în loc de alb", a afirmat Gabriel Zetea. 

Vezi şi: A început demolarea stadionului Rapid. Primele imagini

Martor cheie în Dosarul Sarkozy, extrădat în Franța

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel