Liceul Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, înființare. Decizia Camerei Deputaților

Maghiari
Maghiari

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, cu 172 voturi "pentru", 69 "împotrivă" şi opt abţineri, proiectul de lege pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş.

Potrivit proiectului, liceul dobândeşte şi păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) lit. a din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Şcoala cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.

"Se înfiinţează Liceul Teologic Romano Catolic II Rákóczi Ferenc, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului 'Bolyai Farkas' din Târgu Mureş', prevede textul adoptat.

Liceul este cuprins în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş începând cu anul şcolar 2018 - 2019 de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Deputatul Marius Paşcani a anunţat că PMP va ataca proiectul la CCR. "Nu vă jucaţi cu liniştea românilor din Ardeal", a spus el, susţinând că românii sunt "discriminaţi" la Târgu Mureş.

[citeste si]

La rândul său, deputatul PMP Eugen Tomac a spus că se creează un precedent periculos. "Nu putem să dăm o lege pentru o şcoală. Nu are rost ca în prag de sărbători să creăm tensiune în ţară", a adăugat Tomac.

Deputatul USR Lavinia Cosma a precizat că a votat pentru înfiinţarea acestui liceu la Târgu Mureş. "Aceşti copii au dreptul la învăţământ confesional, potrivit legii. Nu avem legătură cu trocul, dacă există un troc, între UDMR şi PSD şi ALDE. La Târgu Mureş nu se întâmplă nimic, sunt nişte copii care vor să înveţe", a adăugat ea.

Deputatul UDMR Szabo Odon a afirmat că sunt circa 500 de copii în această şcoală. "E important să fim calmi când unii încearcă să ne învrăjbească unii împotriva celorlalţi. (...) Cred că interesul tuturor este să rezolvăm problema care la nivel local nu a fost putut rezolvată, este vorba de dreptul unor copii la învăţământul confesional", a explicat el.

Camera Deputaţilor este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel