Urmărește emisiunea live


Liceul Catolic: Fostul şef al IŞJ, trimis în judecată de DNA

Fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, şi fostul director al Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, Tamasi Zsolt-Jozsef, au fost trimişi în judecată pentru modul în care a fost înfiinţat LTRC, a anunţat, joi, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş.

Potrivit DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ştefan Someşan, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul (2 fapte, din care una în formă continuată) şi uzurparea funcţiei (2 fapte).

De asemenea, DNA a anunţat şi trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Tamasi Zsolt-Jozsef, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 'În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2014, dar şi anterior, o fundaţie şi-a manifestat interesul de a înfiinţa, în municipiul Târgu Mureş, o unitate de învăţământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică, cu profil vocaţional teologic romano-catolic şi predare în limba maghiară, interes materializat prin mai multe demersuri efectuate pe lângă Primăria Municipiului Târgu Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.

În acest context, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someşan Ştefan, în calitate de inspector şcolar general al I.S.J. Mureş, a emis, fără drept, o decizie prin care a dispus înfiinţarea, începând cu anul şcolar 2014-2015, a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, prin divizarea parţială a Liceului Teoretic 'Bolyai Farkas' din acelaşi oraş şi transferarea claselor cu specializarea 'cultul romano-catolic' care funcţionau în cadrul acestuia (4 clase cu un număr de 103 elevi) la unitatea şcolară nou înfiinţată', se arată în comunicatul DNA, remis AGERPRES. Potrivit DNA, în realitate, înfiinţarea unităţilor de învăţământ este atributul administraţiei publice locale, şi nicidecum al inspectoratelor şcolare, iar acest demers al lui Someşan a avut drept consecinţe vătămarea intereselor legitime ale unităţii de învăţământ divizată ilegal (diminuarea bazei materiale fără măsuri compensatorii etc.), vătămarea intereselor legitime ale elevilor de la Liceul Teoretic 'Bolyai Farkas', transferaţi la unitatea şcolară nou înfiinţată, a cărei înfiinţare a fost ilegală şi crearea unui folos necuvenit fundaţiei respective, prin înfiinţarea în mod ilegal a unităţii şcolare mai sus menţionate, căreia i-a fost atribuită personalitate juridică.

'În aceeaşi zi, inculpatul Someşan Ştefan a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef. Ulterior, conştientizând caracterul ilegal al acestor decizii, inculpatul Someşan Ştefan a emis o altă decizie prin care a prorogat termenul prevăzut pentru înfiinţarea respectivei unităţi de învăţământ.

În continuare, la data de 26 ianuarie 2015, inculpatul Someşan Ştefan, cu încălcarea prevederilor legale, a emis, în numele I.S.J. Mureş, 'Avizul conform privind reorganizarea reţelei şcolare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016', în care la poziţia 3 din tabel a fost cuprinsă ilegal şi unitatea de învăţământ denumită Liceul Teologic Romano-Catolic. De precizat este faptul că acest aviz nu îndeplinea nici pe departe condiţiile legale, în cuprinsul său nefiind făcute precizări referitoare la modul de înfiinţare a noii unităţi de învăţământ, la numărul de elevi, la profilul şi la structura unităţii de învăţământ nou înfiinţată prin divizare. Mai mult, acordarea acestui aviz a fost aprobat de către membrii Consiliului de Administraţie din cadrul I.S.J. Mureş, ca urmare a comunicării de către inculpat a împrejurării - nereale - că ministrul de resort de la acea vreme şi-ar dat acordul pentru înfiinţarea acestui liceu', susţine DNA. Procurorii afirmă că, pe baza acestui aviz conform, printr-o hotărâre de consiliu local a fost aprobată reorganizarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Târgu Mureş pentru anul şcolar 2015-2016, în care la poziţia 3 a fost introdus Liceul Teologic Romano-Catolic, 'ceea ce a condus la producerea consecinţelor menţionate mai sus'.

[citeste si]

'Ulterior, la data de 31 august 2015, deşi, potrivit normelor legale, inculpatul Someşan Ştefan nu deţinea prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar (ci doar de acordare a Avizului conform, la solicitarea formulată de către autorităţile administraţiei locale) şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ, acesta a emis fără drept, în numele I.S.J. Mureş, o decizie prin care a dispus, printre altele: înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic prin divizarea parţială a Liceului Teoretic 'Bolyai Farkas' şi a Colegiului Naţional 'Unirea' Târgu Mureş, transferarea filierei vocaţionale profil teologic, specializarea cultul romano-catolic de la Liceul Teoretic 'Bolyai Farkas' la unitatea şcolară nou înfiinţată, transferarea claselor I-VIII de la Colegiul Naţional 'Unirea' la acest nou liceu, transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditare acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale Liceului Teoretic 'Bolyai Farkas' şi Colegiului Naţional 'Unirea', respectiv a drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din acestea, către unitatea şcolară nou înfiinţată Liceul Teologic Romano-Catolic', arată DNA. În aceste împrejurări, cei doi inculpaţi au permis, cu bună ştiinţă, funcţionarea neautorizată provizoriu şi neacreditată a unităţii de învăţământ denumită 'Liceul Teologic Romano-Catolic' Târgu Mureş pe parcursul anilor şcolari 2015-2016 şi 2016-2017, 'cunoscând că această unitate şcolară nu deţinea autorizări provizorii sau acreditări de funcţionare de la Ministerul Educaţiei Naţionale', adaugă procurorii.

'Acest lucru a condus la o vătămare a intereselor legitime ale cursanţilor unităţii şcolare respective (care au fost puşi în situaţia de a urma şi absolvi cursurile unei unităţi de învăţământ neautorizate şi neacreditate, cu toate consecinţele ce decurg de aici), precum şi crearea unui folos necuvenit în favoarea Liceului Teologic Romano-Catolic şi a fundaţiei respective (prin această permitere a funcţionării în afara legii). Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale în prezentul dosar, decizia emisă de inculpatul Someşan Ştefan a fost atacată în contencios administrativ atât de Municipiul Târgu Mureş, cât şi de o parte din părinţii elevilor, în nume propriu, în calitate de membri ai Consiliului Reprezentativ al părinţilor din cadrul Colegiului Naţional 'Unirea'.

Prin Hotărârea nr. 479/2017 din data de 13.07.2017 pronunţată de Tribunalul Mureş - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal s-a dispus anularea deciziei emise la data de 31 august 2015 a I.S.J. Mureş. La data de 21 august 2017, având în vedere respectiva hotărâre judecătorească şi ţinând cont de neîndeplinirea condiţiilor legale cu ocazia atribuirii autorizaţiilor provizorii de funcţionare ale celor trei clase de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş (una în anul şcolar 2015-2016 şi celelalte două în anul şcolar 2016-2017), I.S.J. Mureş a solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale ridicarea respectivelor autorizări. Colegiul Naţional 'Unirea' din Târgu Mureş s-a constituit parte civilă în procesul penal', se precizează în comunicat. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş. În data de 6 septembrie, Fundaţia Statusul Romano-Catolic din Transilvania a organizat un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş, pentru convingerea Ministerului Educaţiei să asigure funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

De asemenea, părinţii au solicitat Ministerului Educaţiei să prelungească mandatul directorului şcolii, să asigure în continuare angajarea profesorilor şi buna funcţionare a procesului educaţional. La solicitarea Ministerului Educaţiei, clasele de la LTRC au fost arondate la Liceul Teoretic 'Bolyai Farkas' din Târgu Mureş, însă Fundaţia Statusul Romano-Catolic a anunţat că dacă LTRC nu mai există, contractul de închiriere cu Primăria Târgu Mureş pentru imobilul în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea este reziliat.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel