Liceu Catolic Târgu Mureș. Klaus Iohannis, reacție

Preşedintele Klaus Iohannis a fost informat în permanenţă în legătură cu situaţia legată de reacţia Ungariei după suspendarea activităţii Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş, a precizat joi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi. 

"Preşedintele României a fost informat în permanenţă, a existat evident dialog şi activitate la nivel de Administraţie Prezidenţială şi la nivelul Ministerului de Externe. Instituţiile statului român deja au reacţionat şi, aşa cum aţi văzut, există un comunicat foarte clar în care se exprimă poziţia României, un comunicat făcut public de către Ministerul român de Externe", a precizat Mădălina Dobrovolschi la Palatul Cotroceni despre poziţia Administraţiei Prezidenţiale în acest caz. 

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, a informat agenţia MTI. 

Agenţia maghiară de presă mai menţionează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar faţă de situaţia în care se află respectivul liceu şi a spus la o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu 'un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România'. 

De asemenea, guvernul ungar şi-a suspendat sprijinul faţă de aspiraţiile României de a se alătura unor organizaţii internaţionale, cum ar fi OCDE, a adăugat secretarul de stat maghiar. 

Situația, de fapt

Marţi, şeful ISJ Mureş, Ioan Macarie, a declarat că LTRC nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanţele de judecată, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureş de organizare a reţelei şcolare, în care figura şi acest liceu, a fost adoptată după 6 luni de la expirarea termenului final. 

Potrivit şefului ISJ Mureş, în ciuda hotărârii judecătoreşti definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a şi trei clase de liceu. 

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel