Libia. Acuzații la nivel înalt. Prim-ministrul de la Tripoli învinuiește Franța

Emmanuel-Macron-Președintele-Franței
Emmanuel-Macron-Președintele-Franței

Prim-ministrul libian Fayez al-Sarraj, şeful guvernului de la Tripoli recunoscut de comunitatea internaţională, a acuzat din nou Franţa că îl susţine pe mareşalul Khalifa Haftar, ale cărui trupe au lansat pe 4 aprilie o ofensivă asupra capitalei, transmite miercuri AFP.

 'Suntem surprinşi că Franţa nu susţine guvernul nostru, care este democratic, ci susţine un dictator', a declarat Fayez al-Sarraj într-un interviu pentru cotidianul francez Libération de marţi, după ce în urmă cu o zi lansase afirmaţii similare în Le Monde.

'Când (preşedintele francez) Emmanuel Macron m-a sunat (la 8 aprilie, n.red.), l-am prevenit că, la Tripoli, opinia generală este împotriva Franţei. Noi nu vrem ca libienii să urască Franţa, Franţa are încă un rol pozitiv şi important de jucat în Libia', a adăugat el.

Ministrul de interne libian Fathi Bachagha acuzase joi, la rândul lui, autorităţile franceze că îl susţin pe 'criminalul Haftar'. În interviul acordat pentru Libération, Fayez al-Sarraj a relativizat, în schimb, sprijinul oferit de preşedintele american Donald Trump mareşalului Haftar. 'Pentru noi, poziţia care contează este cea a secretarului de stat, iar el i-a cerut lui Khalifa Haftar să înceteze luptele', a afirmat Fayez al-Sarraj. Donald Trump a anunţat vineri că a discutat telefonic cu mareşalul Haftar despre 'o viziune comună' pentru Libia, salutând 'rolul semnificativ' al acestuia 'în lupta împotriva terorismului şi pentru securizarea resurselor petroliere ale Libiei'.

Franța respinge acuzațiile

Franţa a respins joi acuzaţiile 'complet nefondate' ale guvernului de la Tripoli şi şi-a reafirmat sprijinul pentru 'guvernul legitim al prim-ministrului Fayez al-Sarraj şi medierea ONU în favoarea unei soluţii politice incluzive în Libia'. Lupte violente opun de pe 4 aprilie, la periferia sudică a capitalei, trupele Guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională şi condus de Fayez al-Sarraj, forţelor loiale mareşalului Khalifa Haftar. Armata naţională libiană (ANL) autoproclamată a mareşalului Haftar, care controlează estul Libiei, a lansat o ofensivă pentru cucerirea capitalei, unde se află sediul GNA.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cel puţin 264 de persoane, printre care civili, şi-au pierdut viaţa şi 1.266 au fost rănite de la începutul luptelor, în timp ce, conform adjunctei emisarului ONU în Libia, Maria do Valle Ribeiro, numărul refugiaţilor a depăşit 35.000. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel