Les Films de Cannes a Bucarest. Opt filme româneşti în avanpremieră

Opt filme româneşti, încă nelansate în cinematografe, vor avea avanpremiere de gală, în prezenţa echipelor, în cadrul festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, luni, publicul festivalului, desfăşurat între 18 şi 27 octombrie, va avea ocazia să constate, în cadrul secţiunii 'Avanpremierele Toamnei', diversitatea, complexitatea şi prospeţimea peliculelor româneşti recente, graţie proiecţiilor organizate la Muzeul Ţăranului Român. Laureat al unui Palme d´Or pentru Cel mai bun scurtmetraj ('Trafic') şi al Premiului Special al Juriului Un Certain Regard (pentru cea mai bună actriţă, Dorotheea Petre, în 'Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii'), Cătălin Mitulescu revine pe marele ecran cu noua sa peliculă, 'Heidi', prezentă recent în competiţia Festivalului de la Sarajevo.

Documentarul 'Omul care a vrut să fie liber', regia Mihai Mincan şi George Chiper-Lillemark, spune povestea unui tânăr rebel care a hotărât să trăiască liber în anii comunismului într-o ţară măcinată de sărăcie şi teroare, iar 'Jurnalul familiei Escu', de Şerban Georgescu, propune, tot într-o formulă de documentar, o trecere intens personală de la întâmplările mici, individuale, la marile evenimente la care am luat parte cu toţii, în cei 100 de ani de la Unire încoace. '5 minute', lungmetrajul de ficţiune al lui Dan Chişu, este inspirat dintr-un fapt divers. Într-un cinematograf din Bucureşti rulează un film controversat, câţiva spectatori protestează faţă de comunitatea LGBT, un tânăr ajunge la spital. Investigaţia jurnalistică ce urmează stă în centrul peliculei care a fost selecţionată în competiţia Festivalului Internaţional de la Varşovia.

'Un film cât o istorie, 'Maria, Regina României', în regia lui Alexis Cahill, este, de asemenea, bazat pe fapte istorice reale şi are în prim plan o marcantă şi fascinantă figură regală. Realizat cu ocazia centenarului independenţei româneşti, filmul recreează ficţional contextul istoric în care Regina Maria a României a avut un rol istoric determinant. Adrian Titieni îl interpretează pe Ionel Brătianu iar Anghel Damian - pe regele Carol', precizează sursa citată. 'Ivana cea Groaznică', film inclus în secţiunea Cineasti del presente a Festivalului de la Locarno, unde a obţinut Premiul Special al Juriului, este o istorie neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe, iar 'Cărturan', în regia lui Liviu Săndulescu, are ca personaj principal un bărbat de 60 ani (Teodor Corban), care, anunţat că mai are puţin de trăit, trebuie să-şi pună lucrurile în ordine. Dintr-o discuţie tată-fiică, 'Timebox', documentarul Norei Agapi (prezent, printre altele, la Jihlava International Documentary FF, Doc Est FF 2019, Crossing Europe Film Festival, Linz) devine o luptă pentru spaţii şi amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar şi spaţiului şi lumii în care a crescut.

Les Films de Cannes a Bucarest acordă şi în acest an un premiu desemnat prin votul publicului pentru cel mai bun film românesc din secţiunea 'Avanpremierele Toamnei'. Premiul în valoare de 2.500 euro, acordat de Institutul Cultural Român, este oferit producătorului pentru o mai bună distribuţie a filmului pe ecranele româneşti. Ediţia a zecea a Les Films de Cannes a  Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Proiectul cultural este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD, Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel