Leonardo Badea (ASF): Statutul de piaţă emergentă al BVB, un pas important pentru dezvoltarea economică a României

Statutul de piaţă emergentă al BVB reprezintă un pas important pentru dezvoltarea economică a României, iar datorită noului statut, Bursa de la Bucureşti va avea un suflu nou şi vom vedea noi investitori şi emitenţi de calibru, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

,,Este o veste extraordinară pentru economia României. ASF a sprijinit constant, prin ridicarea barierelor legislative şi prin scăderea costurilor, Bursa de Valori şi piaţa de capital din România. Sunt convins că, datorită noului statut, Bursa de la Bucureşti va avea un suflu nou şi vom vedea noi investitori şi emitenţi de calibru', a spus Leonardo Badea.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) salută decizia FTSE-Russell, comunicată în cursul serii de 26 septembrie 2019, privind promovarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la statutul de piaţă emergentă. Conform instituţiei, decizia vine după o perioadă de trei ani în care evoluţia pieţei de capital din România a fost atent monitorizată, iar concluzia reprezintă o recunoaştere a progreselor înregistrate pe mai multe paliere calitative şi cantitative. Au fost recunoscute astfel îmbunătăţirea mecanismelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare, transparenţa sporită în ceea ce priveşte reglementările aplicabile pieţei de capital, creşterea guvernanţei emitenţilor şi, nu în ultimul rând, evoluţia pozitivă a lichidităţi pieţei.

ASF menţionează că noul statut al BVB arată că piaţa de capital din România se înscrie pe culoarele fluxurilor de capital către ţările emergente. Aplicarea acestei decizii de către FTSE se face gradual, cu trei mari repere temporale. Astfel, la 31 decembrie 2019 are loc reconfigurarea indicativă a structurii pentru nouă indici dezvoltaţi de FTSE, prin preluarea datelor de tranzacţionare pentru primii trei emitenţi din România (Romgaz, Banca Transilvania şi BRD- Group SG). La 30 iunie 2020 are loc preluarea datelor exacte privind coeficienţii alocaţii celor 3 emitenţi pentru introducerea în familia de indici FTSE şi în septembrie 2020, după a treia zi de vineri, are loc intrarea efectivă a emitenţilor din România în indicii FTSE.

ASF precizează că urmăreşte cu maxim interes şi cu angajament ferm deciziile care urmează că fie luate în luna iunie a anului 2020 de către MSCI, agenţie de clasificare a pieţelor de capital, privind încadrarea Bursei de la Bucureşti în aceeaşi categorie a pieţelor emergente. FTSE Russell a promovat joi România la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră, decizia fiind luată după ce ţara s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor. România a fost adăugată pe această listă de monitorizare în septembrie 2016.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel