Lemn – Aur – Lumină, la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României vă invită în perioada 31 octombrie 2019 – 30 ianuarie 2020 la expoziția Lemn Aur Lumină, cea mai amplă expoziție din ultimul deceniu dedicată lui Ovidiu și Sultanei Maitec, într-un dialog vizual inedit cu Stéphane și Dana Maitec.

„Două generații de artiști din aceeași familie, trei limbaje plastice diferite – pictură, sculptură, fotografie –, patru destine care s-au format în proximitate, în efervescența căutării unei voci și unui drum propriu în artă: aceasta este povestea Maitec, care se suprapune și interferează cu parcursul artei românești din ultima jumătate de veac.

Expoziția va aduce în atenția publicului cea mai cuprinzătoare selecție de lucrări semnate de Ovidiu și Sultana Maitec de la ultima lor expoziție organizată împreună tot la Muzeul Național de Artă al României în 2001. Peste 70 de sculpturi de Ovidiu Maitec și peste 50 de picturi de Sultana Maitec vor forma nucleul expoziției în oglindă a cuplului, iar Stéphane și Dana Maitec vor prezenta, în premieră în România, peste 50 de lucrări și instalații interactive din seria Reflections.

Considerat astăzi unul dintre cei mai importanți sculptori români, Ovidiu Maitec a fost descoperit și susținut de celebrul colecționar britanic Jim Ede. A debutat cu o expoziție personală la Londra, apoi a participat de patru ori la Bienala de Artă de la Veneția, iar lucrările sale au devenit parte a unor prestigioase colecții internaționale. În paralel, expoziția documentează destinul de excepție al Sultanei Maitec, care a îndrăznit o spectaculoasă ruptură față de cursul realist dominant al artei epocii, optând pentru o pictură nonfigurativă în tehnica foiței de aur - material ce va deveni marca sa vizuală dominantă.

Stéphane Maitec, fiul celor doi, lucrează, din 2002, alături de Dana Maitec: un duo care și-a construit o impresionantă carieră internațională în fotografia artistică. Seria Reflections, realizată de aceștia, oferă publicului oportunitatea de a intra în contact cu opera lor, expusă în Franța, Statele Unite, Elveția, Belgia, Italia. Lucrările din această serie pot părea, la o primă vedere, similare picturii, sau, prin iluzia de tridimensionalitate, sculpturii: ele sunt însă fotografie pură. Cum au ajuns Dana și Stéphane Maitec la acest rezultat? Publicul va fi invitat să fie parte activă în chiar procesul de creație, într-o instalație interactivă – surpriză.

Stephane și Dana Maitec sunt, potrivit criticilor de artă din Paris, unde au expus prima dată Reflections, inventatorii unei noi tehnici de fotografie pe care cei doi artiști au denumit-o art mirroring vivid - un experiment vizual inovator în care jocul de reflexii asupra unor sculpturi realizate din oglinzi exploatează potențialul creator al luminii și culorii fără nicio intervenție digitală" arată un comunicat MNAR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel