Legume şi fructe contaminate cu pesticide, în magazine și piețe

legume fructe
legume fructe

Atenție ce fel de produse cumpărați la piață. Inspectorii ANSVSA au depistat legume și fructe aduse din Turcia ca fiind contaminate cu pesticide, o mare parte din marfă fiind deja consumată.

Inspectorii sanitar-veterinari au depistat legume şi fructe aduse din Turcia ca fiind contaminate cu pesticide.

O parte din marfa infestată a ajuns în magazine şi pieţe și, cel mai probabil, legumele şi fructele au fost deja consumate, susțin inspectorii ANSVSA.

Un transport de 3.342 de kg de pere din Turcia a fost depistat în data de 07.02.2013, având un buletin de analiză emis de laboratorul EuroLab Bulgaria, cu depăşiri valoarea pentru pesticidele Carbendazim si Benomyl. Ca urmare, a fost declanşată alerta prin sistemul SRAFF şi produsele au fost sechestrate în vederea trimiterii spre distrugere. Inspectorii ANSVSA au constatat că, de fapt a fost distrusă doar cantitatea de 2.977 de kg, diferenţa de 365 de kg fiind trimisă spre comercializare. Ca urmare, unitatea de depozitare a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 6.000 de lei şi au fost anunţate organele de poliţie, fiind declanșată și o cercetare judiciară în acest caz, informează un comunicat al ANSVSA. O alt transport cu probleme a fost depistat în data de 09.02.2013, când inspectorii ANSVSA au depistat 6.100 de kg de ardei capia roşu, însoţite de un buletin de analiză emis de către laboratorul EuroLab Bulgaria, care arăta depăşiri ale limitelor admise pentru pesticidul Formetanat. ANSVSA a declanşat alerta prin sistemul SRAFF şi s-a luat măsura distrugerii întregii cantităţi de produs. Toate aceste acţiuni au fost întreprinse de către ANSVSA şi continuă să se desfăşoare, pentru a proteja siguranţa alimentară a consumatorilor români şi europeni. Specialiştii spun că nivelul de pesticide descoperit este ridicat, însă nu pune în pericol sănătatea oamenilor, decât dacă fructele și legumele sunt consumate în cantităţi mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel