EXCLUSIV  Legi Justiţie. Meleşcanu: "Există anumite aspecte care ar trebui clarificate" - VIDEO

Teodor Melescanu, Romania
Teodor Melescanu, Romania

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, a vorbit la DC News despre legile Justiţiei şi relaţia cu Uniunea Europeană, în urma celebrelor declaraţii ale unor lideri de la Bruxelles.

Domnii Timmermans şi Junker nu s-au bazat pe nimic, referindu-ne la reacţia uniunii Europene vis-a-vis de legile Justiţiei de la noi, l-a abordat Bogdan Chirieac pe ministrul nostru de Externe, într-un interviu pentru DC News, solicitându-i un punct de vedere.

"Noi avem un dialog permanent cu Comisia Uniunii Europene pe toate temele, inclusiv pe Legile Justiţiei. Eu însă fac o disctincţie foarte clară între dialogul instituţional pe care îl avem şi între comunicarea publică pe care o face Comisia Europeană sau alte ţări membre al Uniunii Europene, care pentru noi ar trebui să fie foarte reţinută pentru că ar putea afecta negativ dialogul cu, repet, Comisia. Cele trei proiecte de legi care au fost adoptate nu se referă în niciun fel şi sub nicio formă la adoptarea unor măsuri care ar putea să afecteze independenţa Justiţiei sau funcţionarea luptei împotriva corupţiei (...). Mai mult, aş vrea să vă spun, din punctul nostru de vedere, deocamdată, aceste legi nu sunt în vigoare. Ele nu şi-au încheiat procesul de adoptare.(...) Există anumite aspecte care ar trebui clarificate pentru a nu deveni neconstituţionale... după care ele vor veni în Parlament unde vor continua procesul de amendare în funcţie de deciziile CCR. După care vor ajunge la promulgare la preşedinte. (...)" a declarat teodor Melescanu.

Două elemente fundamentale

El a adăugat şi că "Ceea ce vreau să subliniez e un lucru care, din punctul meu de vedere, este extrem de important: procesul de adoptare a legilor este un proces absolut legal, care ţine seama de toate prevederile din Constituţia României şi din ceea ce reprezintă funcţionarea unui stat democratic.(...) respectă strict toate etapele juridice. Din punctul meu de vedere, din declaraţia domnului preşedinte Junker, de la Bruxelles, am reţinut două elemente fundamentale: recunoaşterea faptului că, într-adevăr, este rolul Parlamentului României să adopte legi şi, în acelaşi timp, a insistat asupra importanţei respectării pe deplin a prevederilor din deciziile Curţii Constituţionale care vor fi luate de Parlament şi soluţionate." au fost precizările ministrului de Externe al României.

El a continuat să explice ce înseamnă continuarea acestui proces, dar şi ce au spus colegi din ambasadele străine despre eventualele probleme din cele trei legi care ar putea aduce atingere independenţei justiţiei, în interviul pe care vi-l prezentăm în continuare:

VIDEO

Puteţi urmări integral interviul > AICI <

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel