Legile Justiției. UNJR, cereri pentru Tudorel Toader

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut ministrului Justiției, Tudorel Toader, să retragă din proiectul legilor justiţiei prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară.

“Propunerea actuală, cu mutarea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, este inacceptabilă. Inspecţia Judiciară comportă probleme complexe, care necesită o abordare separată şi profundă. Va trebui făcut în acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a găsi cea mai buna soluţie pentru Inspecţia Judiciară, o soluţie care să îi întărească independenţa şi să îi asigure o funcţionare eficientă”, se precizează în scrisoarea transmisă ministrului Justiţiei.

Uniunea solicită și revenirea asupra vârstei minime de intrare la INM.

“Soluţia propusă atât de asociaţii, cât şi de CSM, de prelungire a perioadei de pregătire, răspunde mult mai bine necesităţii de a avea judecători definitivi cu o suficientă experienţă profesională, care să dubleze pregătirea teoretică, fără a implica şi riscurile propunerii actuale”, a aratat UNJR.

UNJR susţine că forma textului din proiect privind răspunderea materială a magistraţilor “încalcă dispoziţiile art. 52 alin. 3 din Constituţie referitoare la condiţia exercitării funcţiei cu rea credinţă şi gravă neglijenţă. De asemenea, formularea propusa este atât de laxă încât nu circumscrie în nici un mod limitele răspunderii, lăsând loc arbitrariului.”

UNJR a mai solicitat ministrului să menţină toate amendamentele care separă cariera procurorilor de cea a judecatorilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel