Legi Justiție. UE, reacție după răspunsul Poloniei

Comisia Europeană se află într-un "dialog real" cu Polonia pentru soluţionarea disputei legate de statul de drept, a declarat marţi, la Bruxelles, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, relatează agenţia de presă PAP. 

"Ne aflăm în prezent într-o situaţie diferită decât înainte. Avem un dialog real cu Polonia, însă dialogul este folositor numai atunci când aduce rezultate", a declarat Timmermans. 

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor europene din UE, Frans Timmermans a subliniat că poziţia Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar în Polonia rămâne aceeaşi, fiind inclusă în propunerile adresate Consiliului. Acum, Comisia aşteaptă răspunsul oficial al Poloniei, a mai spus Timmermans. 

Articolul 7

Comisia Europeană a anunţat la 20 decembrie lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmarea a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Autorităţile de la Varşovia au primit un termen de 90 de zile pentru a da curs recomandărilor CE. 

Ministrul de externe bulgar Ekaterina Zaharieva, a cărei ţară deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene, a declarat că prezentarea propunerii CE privind lansarea articolului 7 împotriva Poloniei este doar începutul procedurii privind statul de drept şi nu implică o decizie în acest stadiu. 

Varșovia a cerut opinii proprii 

În cadrul reuniunii de la Bruxelles, Konrad Szymanski, ministrul adjunct de externe al Poloniei, a declarat că ţările membre ale UE ar trebui să-şi formuleze propriile opinii în legătură cu situaţia din Polonia. 

"Dorim ca ţările din UE să aibă propria evaluare a situaţiei din Polonia şi să poată decide dacă într-adevăr există riscul unei încălcări grave a statului de drept. În opinia noastră, nu există niciun astfel de risc şi nicio ameninţare gravă", a mai spus el, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel