EXCLUSIV  LEGI JUSTIȚIE, sesizare Comisia de la Veneția. Corlățean: Poate părea o surpriză pentru unii

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia pe legile Justiţiei. În acest context, senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al APCE și șeful delegației României în forul european, a făcut o serie de precizări importante.

Titus Corlățean, în cadrul unei discuții avute în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a prezentat realitatea din funcționarea sistemului judiciar.

Contactat de redactorii DC News, a declarat: "În cursul săptămânii, la sesiunea Adunării Parlamentare au avut loc o serie de discuții pe marginea proiectelor de lege în domeniul funcționării judiciarului din România. Au existat demersuri directe ale opoziției, prin PNL, către președintele Adunării Parlamentare, Biroul Adunării Parlamentare, Comisiei Afacerilor Juridice, pentru a fi sesizată Comisia de la Veneția. Eu am făcut precizările necesare, iar lucrurile au fost înțelese foarte corect. Deci au fost respinse aceste demersuri".

Element declanșator

"În Comisia de Monitorizare a fost organizată o dezbatere în parcursul zilei de joi, în contextul apariției raportului GRECO, practic acesta a fost elementul declanșator. Eu apreciez că discuția de astăzi pe marginea reformei legilor Justiției a fost necesară, pentru că mi-a permis să aduc o serie de informații necunoscute până acum de către cei prezenți la discuție, precum reprezentantul Comisiei de la Veneția, reprezentanții GRECO, cu privire la seria de abuzuri grave care au fost înregistrate în România în ultimii ani și în special în ultimele luni. A fost o discuție în care am prezentat elementele principale și consecințele faimosului protocol din 2009 de cooperare între SRI și DNA, Parchetul General și DNA, recent declasificat. A fost o prezentare cu elemente pe care pe mulți, probabil, i-a șocat", a spus, pentru DC News, Titus Corlățean.

"Legile Justiției apar ca o necesitate, sunt rezultatul unei dezbateri transparente în Parlament. Au fost supuse de două ori controlului de constituționalitate. Am subliniat un lucru foarte important, și anume faptul că, atunci când și-a fundamentat soluțiile de constituționalitate, Curtea Constituțională a invocat inclusiv elementele concrete ale Comisiei de la Veneția, pozițiile exprimate anterior cu privire la alte cazuri", a precizat acesta.

"Nu văd o pierdere, ci dimpotrivă"

Corlățean consideră utilă sesizarea Comisiei de la Veneția pentru solicitarea unei opinii, care are caracter consultativ. "Aș spune că e un bun câștigat, însă am subliniat faptul că există o urgență și o necesitate a intrării în vigoare a acestor legi pentru a aduce corecțiile democratice necesare față de abuzurile grave semnalate. Am convingerea că reprezentantul Comisiei de la Veneția a luat în considerare cu seriozitate comentariile mele. Per ansamblu, poate părea o surpriză pentru unii, dezbaterea a fost necesară, extrem de utilă. Cred că Comisia de la Veneția va trata cu seriozitate. Față de interpretarea dată de către opoziție, nu văd o pierdere, ci dimpotrivă, un câștig", a declarat Titus Corlățean.

Demersul PNL, condamnabil

"În acest context, mi se pare absolut condamnabil demersul PNL de a muta bătălia politică din România în plan european. Ceea ce denotă o boală mai veche a celor care, politic, sunt neputincioși în România. În al doilea rând, mi se pare condamnabil faptul că opoziția apără cu orice preț abuzurile care se comit în sistemul judiciar și apără aceste conexiuni total nedemocratice și neconstituționale între elementele din servicii de informații și procurorii anticorupție, opunându-se în special înființării Secției speciale din Parchetul General, care ar putea să ancheteze eventualele abuzuri comise de magistrați. Acest lucru denotă o vulnerabilitate a unor persoane din opoziție.

Nu servește sănătății democrației din România și nici funcționării cu adevărat independente și imparțiale a justiției și a unei lupte anticorupție care să fie eficace, dar care să respecte cu strictețe regulile de procedură penală, drepturile și libertățile fundamentale", a concluzionat Titus Corlățeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel