Legi justiție. Judecătorii și procurorii, apărați din oficiu de secțiile speciale din CSM

Judecatori
Judecatori

Judecătorii şi procurorii vor fi apăraţi din oficiu împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională de către secţiile speciale din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, au decis marţi parlamentarii Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiţiei. 

Conform amendamentului adoptat de parlamentari, Secţia pentru judecători şi după caz Secţia pentru procurori a CSM au dreptul, respectiv obligaţia corelativă, de a se sesiza din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională sau în legătură cu aceasta, care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea judecătorilor, respectiv imparţialitatea procurorilor în dispunerea soluţiilor precum şi împotriva oricărui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii apără reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor, se arată în amendamentul PSD, ALDE, PNL cu modificări, însuşit de CSM. 

În prezent, CSM are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. 

Judecătorii sau procurorii care consideră că independenţa ori imparţialitatea le sunt afectate în orice mod prin acte de imixtiune în activitatea profesională se pot adresa Secţiilor corespunzătoare din Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a dispune măsurile necesare, conform legii. 

Despăgubiri 

Parlamentarii au mai decis ca judecătorii şi procurorii, inclusiv cei pensionaţi, să beneficieze de despăgubiri acordate din fondurile bugetare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ale Ministerului Justiţiei, Ministerului Public sau, în cazul procurorilor militari, din fondurile Ministerului Apărării, în cazul în care viaţa, sănătatea ori bunurile le sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea. 

Un alt amendament al ALDE mai prevede că judecătorii şi procurorii au dreptul să opteze pentru autosuspendarea din activitate pe o durată de până la 2 ani. De această opţiune ia act secţia corespunzătoare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Pe durata suspendării, nu le este aplicabil regimul incompatibilităţilor şi interdicţiilor prevăzut de lege, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel