Legi justiție. Comisia Europeană, mesaj pentru România. Ce spune Chirieac

Președintele Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker
Președintele Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker

Analistul politic Bogdan Chirieac a reacționat după ce Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din justiţie.

"Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei.

"O condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile", se atrage atenţia în declaraţie.

Întrebat cum vede acest punct de vedere, Bogdan Chirieac a zis: "La fel ca dânșii - cu surprindere și îngrijorare că abia acum au un asemenea punct de vedere. Mă așteptam să îl aibă cu mai mult timp în urmă. În opinia mea, justiția este departe de a fi independentă în acest moment. Noile legi cred că vor încerca să ajute independența justiției. Nu va deveni total independentă, încă nu cred că suntem pregătiți pentru acest lucru, din nefericire, dar, în orice caz, va îmbunătăți independența justiției".

Deciziile CCR sunt obligatorii

"Parlamentul României legiferează. CCR verifică constituționalitatea legilor pe care le dă Parlamentul. Tocmai s-a întâmplat acest lucru și lucrurile urmează să fie îndreptate. Deciziile CCR sunt obligatorii. De ani de zile, Codurile Penale nu au fost aduse la înălțimea CCR. PSD are o comunicare dezastruoasă cu Bruxelles. Eu înțeleg că dl Timmermans a preluat atribuțiile comisarului european pe justiție, Vera Jourova, o doamnă care știe mult mai bine ce se întâmplă în justiția din România. Domnul Timmermans, socialist, are și dânsul comandamentele sale de la Haga. Nu este niciun fel de problemă. Este o declarație politică. Nu poți pedepsi o țară membră că își dă legi în conformitate cu propria Constituție. Ce înseamnă ireversibilitate? Am crezut că aderarea Marii Britanii la UE era ireversibilă. Acum am văzut că iese din UE. Să nu confundăm o declarație politică cu legi date în conformitate cu Constituția României și cu repararea unei situații de fapt", a mai zis analistul politic la Antena 3.

"Sunt convins că doamna Viorica Dăncilă are legăturile necesare cu Jean-Claude Juncker și  Frans Timmermans pentru a le explica situația gravă din justiția din România și ce se poate face pentru a fi îndreptată. Nu este vorba doar despre procesele penale, ci și de cele civile. Iată un argument în plus pentru care România a desemnat un premier care a fost europarlamentar", a mai spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel