Legi justiție. Augustin Lazăr: Modificările afectează independența justiției

 Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, marţi, că procurorii nu şi-au însuşit propunerile de modificare a legilor Justiţiei prezentate de ministrul Tudorel Toader, deoarece acestea afectează independenţa Justiţiei.

 "Ca o concluzie a dezbaterilor care au avut loc în adunările generale ale procurorilor şi a dezbaterilor care au avut loc în Consiliul procurorilor generali, putem spune că avem un mesaj coerent, în sensul că procurorii nu şi-au însuşit propunerile de lege care au fost prezentate de Ministerul Justiţiei. Nu şi le-au însuşit, pentru că ele afectează independenţa Justiţiei. Adoptarea acestor propuneri ar afecta independenţa magistraturii şi funcţionarea instituţiilor judiciare. De asemenea, ceea ce este mai trist, ar afecta angajamentele europene ale României. Colegii mei speră, sincer, că aceasta a fost numai o testare a pieţei ideilor în România şi aceste idei nu vor fi puse în practică", a spus Lazăr, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Consiliului procurorilor generali. 

Procurorul general a arătat că, în cel mai scurt timp, sinteza dezbaterilor la care au luat parte cei 2.500 de procurori din ţară va fi prezentată ministrului Justiţiei. 

Lazăr susţine că modificările legislative anunţate de Toader sunt mai degrabă nişte "idei" sau "oferte", iar procurorii trebuie să ia atitudine. 

"Sunt nişte idei, principii, nu ştiu cum să le numesc, oferte, care, dacă ar fi puse în practică, ar fi rău pentru justiţia din România, la atâţia ani de la intrarea în Uniunea Europeană. După părerea colegilor noştri, chiar dacă nu am avut la îndemână un proiect de act normativ, noi trebuie să luăm atitudine, pentru că este o provocare la adresa independenţei procurorilor. (...) Am o carieră de magistrat de 35 de ani, nu mi s-a mai întâmplat acest lucru. Dar omul cât trăieşte învaţă şi trebuie să observe ce se întâmplă în jurul lui şi nu ar trebui să fim indiferenţi. Şi chiar dacă sunt nişte idei, că se testează piaţa ideilor cu nişte oferte, noi trebuie să le dăm răspuns", a adăugat procurorul general, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel