Legea care modifică exproprierea. Lovitură pentru Iohannis de la Comisia juridică

IOHANNIS
IOHANNIS

Comisia juridică a Senatului a respins, marți, cererea de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis la Legea care modifică expropierea în cazul lucrărilor de interes național ce traversează localități, drumuri județene, reprezentând lucrări de interes public major.

În forma adoptată de Parlament legea prevede modificarea articolului 5, alineatul (2) al Legii 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în felul următor: „(2) Lucrările care se declară de interes național și traversează localități, drumuri județene, orășenești și comunale și asigură legăturile cu municipii, orașe și comune, fiind necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, lucrările privind producția și distribuția de energie electrică și termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major".

Pe 26 iulie, șeful statului a trimis Legea spre reexaminare Parlamentului, acesta argumentând că sintagmele folosite sunt neclare, iar expresia „de interes public major" poate fi justificată doar dacă interesele locale în realizarea lucrărilor ar fi mai ample și ar excede nivelul local.

Sintagma „pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale" este neclară și, aparent, incompatibilă cu utilitatea publică declarată pentru lucrări de interes național.

„Totuși, includerea acestei categorii de lucrări în sfera lucrărilor de „interes public major" ar putea fi justificată prin prisma unei însumări mai ample de interese locale ce ar putea excede planului local, însă acest aspect ar trebui să fie clarificat în cuprinsul normei", arată președintele Iohannis în cererea de reexaminare.

Referitor la includerea în sfera „lucrărilor de interes public major" a lucrărilor „privind producția și distribuția de energie electrică și termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice", șeful statului consideră că norma este lipsită de predictibilitate și ar putea genera dificultăți în aplicare.

Ce mai zicea Iohannis

„Din modul de redactare a normei, această categorie de lucrări nu este circumstanțiată vreunui tip de interes (local/național) ceea ce permite, în aplicare, interpretarea potrivit căreia ar putea fi considerate lucrări de interes public major orice lucrări privind producția și distribuția de energie electrică și termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă. Din această perspectivă, apreciem că se impune stabilirea, prin lege, a unor criterii clare care să permită încadrarea acestor tipuri de lucrări în sfera „lucrărilor de interes public major", conchide Klaus Iohannis.

Raportul de respingere dat marți de Comisia juridică urmează să ajungă la vot în plenul Senatului. For decizional pe proiectul de lege este Camera Deputaților, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel