Lege Holocaust Polonia. Politicianul-inițiator de la Varșovia: cultură înşelătoare

Politicianul din spatele noii legi privind Holocaustul din Polonia, ministrul adjunct de justiţie Patryk Jaki, vrea să se pună capăt la ceea ce el numeşte o cultură înşelătoare a ruşinii legată de modul în care ţara sa i-a tratat pe evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Reuters. 

Oficialul în vârstă de 32 de ani este o figură controversată în politica poloneză. El se opune la ceea ce numeşte islamizarea Europei, iar o dată a afirmat că imigranţii din Africa şi Orientul Mijlociu vor intra în Polonia "numai peste cadavrul" său. 

De asemenea, îi place fotbalul, îşi exprimă public iubirea faţă de cel mai mic fiu al său, care are sindromul Down, şi se declară mândru de originile sale modeste, de copil crescut printre blocurile construite în timpul comunismului şi care găzduiesc în continuare milioane de polonezi, comentează Reuters. 

Mulţi polonezi îi apreciază poziţia anti-elitistă, care este în acord cu o serie de opinii populiste de dreapta din mai multe ţări din estul Europei, ce au alarmat unele capitale occidentale. 

Însă legea care ar incrimina orice sugestie că Polonia a fost complice la Holocaust s-a dovedit şi mai controversată, declanşând o criză în relaţiile Varşoviei cu Israelul şi cu Statele Unite. Jaki spune că proiectul marchează un moment de catharsis naţional. 

Nu vrea să se simtă rușinat 

Jaki, care a susţinut proiectul de lege în parlament, spune că tinerii polonezi ca el au fost învăţaţi să se simtă ruşinaţi, nu mândri, de comportamentul ţării lor în război de guvernele liberale succesive. 

A fost decizia acestora, spune el, "de a introduce o politică a ruşinii, pentru a se asigura că generaţiile viitoare sunt formate fără baza unei identităţi naţionale puternice". 

"Vine un moment când ţara noastră are nevoie de catharsis, iar actuala dezbatere despre relaţiile dintre Polonia şi Israel arată acest lucru", a declarat el într-un interviu pentru Reuters realizat în biroul său de la Ministerul Justiţiei. 

Sloganul partidului 

Acest argument a devenit un mesaj central al Partidului Lege şi Justiţie (PiS) de la venirea sa la putere în 2016, promovând patriotismul şi valorile conservatoare catolice. 

PiS a încercat de asemenea să îi descrie pe politicienii care au condus Polonia de la căderea comunismului în 1989 drept elite egocentrice cu o gândire ca în timpul comunismului şi fără respect pentru istoria naţională, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel