Lege educație. Ucraina dă asigurări României

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, a dat asigurări că nu se va închide nicio şcoală din Ucraina unde predarea este acum în limba minorităţilor şi că nici profesorii nu vor fi daţi afară.

O delegaţie de parlamentari s-a întâlnit marţi la Parlament cu ambasadorul Ucrainei, după ce preşedintele Petro Poroşenko a promulgat noua lege a educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor.

"Nu este vorba aici despre închiderea şcolilor. Nu se închide nicio şcoală în Ucraina unde predarea este acum în limba minorităţii respective, nu doar a minorităţii române, ci şi a altor minorităţi prezente pe teritoriul Ucrainei. Nu vorbim de profesori care vor fi daţi afară pentru că acum ei predau limba română şi nu pot preda limba ucraineană. Se prevede şi prin legea respectivă, şi prin finanţarea Ministerului Învăţământului ca acei profesori care predau acum în limba minorităţilor să aibă - finanţat de stat - programe de pregătire profesională pentru a preda şi în limba ucraineană", a declarat diplomatul ucrainean, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, implementarea legii se va face prin mai multe acte normative, care ţin de curricule şi de alte aspecte.

El a susţinut că legea adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul ucrainean şi promulgată luni seară de preşedinte introduce "reformă foarte complexă şi globală" a sistemului de învăţământ din Ucraina şi nu vizează exclusiv minorităţile naţionale, care sunt prezente şi beneficiază de drepturi prin Constituţie.

"Legea vizează sistemul de învăţământ din Ucraina în complexitate. Noi, ca ţară, şi o spun în calitate de ambasador, înţelegem toate îngrijorările din poziţia părţii române, înţelegem că introducerea reformei respective trebuie discutată şi clarificată pentru că, în momentul de faţă, avem legea adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte, dar încă nu sunt discuţii despre reglementarea legii respective. Şi acolo trebuie discutate abordări, pe care le vom avea împreună în ceea ce priveşte şi minorităţile naţionale. Vorbesc de implementarea ca procedură", a explicat ambasadorul.

El a anunţat că există o perioadă de tranziţie după promulgarea legii, timp în care vor trebui elaborate curricula şi alte acte normative.

Oleksandr Bankov a adăugat că legea introduce învăţământul în limba ucraineană începând cu şcoala secundară - clasa a V-a.

"Elevii care beneficiază de învăţământul în limba maternă, adică a unei minorităţi naţionale, în şcolile din Ucraina care au acea predare în limba maternă nu pot trece brusc la predarea la limba ucraineană şi din acest motiv introducerea este graduală, astfel încât vom avea clase cu predare în ambele limbi - una oficială şi alta a minorităţii respective", a mai susţinut el.

Ambasadorul Ucrainei şi-a exprimat satisfacţia faţă de intenţia ministrului român al Educaţiei, Liviu Pop, de a face o vizită în ţara sa.

"Aştept cu nerăbdare rezultatele acestei vizite, pentru a putea spune unde noi putem identifica soluţii comune pentru a promova în continuare cultura şi limba română pe teritoriul Ucrainei şi a susţine acea evoluţie a minorităţilor care este foarte importantă şi pentru noi", a completat Oleksandr Bankov.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel