Legătura dintre bolile de inimă și depresia. Descoperirea inedită a cercetătorilor

Cercetătorii au ajuns la o concluzie inedită, după ce au studiat posibila legătura dintre bolile de inimă și depresia.

Boala de inimă și depresia declanșează eliberarea de substanțe inflamatorii. Se pare că ar exista o legătură între inflamație și colesterolul "rău", grăsimea din sânge. Nu a fost găsită nicio legătură genetică între cele două tulburări, de la care a plecat studiul.

Legătura dintre bolile de inimă și depresie ar putea fi inflamația, sugerează cercetările. Cele două condiții au fost strâns legate între ele de ani de zile, dar oamenii de știință s-au tot străduit să explice acest lucru. Acum, experții au descoperit că inflamația - prima linie de apărare a organismului - ar putea fi de vină, scrie dailymail.co.uk. Se pare că atât boala de inimă, cât și depresia determină declanșarea eliberării de substanțe inflamatorii în sânge. Inflamația a fost legată de nivelurile mai ridicate de colesterol și trigliceride "rele" - grăsimea din sângele nostru.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au analizat date de la peste 360.000 de persoane. Dr. Golam Khandaker, autor al studiului, a declarat: "Este posibil ca bolile de inimă şi depresia să aibă ca obiect mecanisme biologice comune." El a adăugat că acestea s-ar putea manifesta ca două condiții diferite, în două organe diferite - sistemul cardiovascular și creierul. Dr Khandaker a spus: "Munca noastră sugerează că inflamaţia ar putea fi un mecanism comun pentru aceste condiţii."

40% dintre pacienți suferă de depresie, după un atac de cord


Cercetările anterioare sugerează că aproximativ 40% dintre pacienți suferă de depresie, după un atac de cord. 15% din pacienţii cu boli cardiovasculare prezintă forme severe ale stării de sănătate mintală. Și, aici, specialiștii se referă la tulburările emoționale provocate de încercările de a lupta singuri cu boala cardiacă.

Pentru a determina dacă factorii de mediu sau cei genetici joacă un rol, cercetătorii au analizat 367.703 de persoane de vârstă mijlocie, de origine europeană, de la UK Biobank. Participanții au fost întrebaţi dacă s-au simţi vreodată deprimaţi sau în imposibilitatea de a se bucura de lucruri, cel puțin o săptămână, precum și dacă au căutat vreodată ajutor profesional pentru starea lor. De asemenea, au fost întrebaţi dacă părinții lor au avut vreo boală de inimă.

Categorie expusă riscului de depresie

ADN-ul altor participanți Biobank, care nu au fost implicați în prima parte a studiului, a fost, de asemenea, analizat pentru a determina dacă există o legătură genetică între cele două condiții. Rezultatele - publicate în revista Molecular Psychiatry - au relevat faptul că cei care şi-au pierdut unul dintre părinţi, din cauza unei boli de inimă, sunt mai expuşi riscului de depresie.

Cu toate acestea, nu a fost găsită nici o legătură genetică între cele două condiţii, ceea ce sugerează că depinde foarte mult de factorii de mediu. Legătura se poate datora bolilor cardiace și depresiei, asociate atât cu nivelurile mai ridicate de trigliceride, cât și cu markerii inflamatorii interleukina-6 și proteina C reactivă. Indicatorii de inflamație s-au dovedit a crește după un episod de depresie.

Cercetătorii cred că cele trei substanţe de mai sus ar putea fi folosite pentru a preveni şi a trata mai bine depresia. Dr Khandaker este implicat într-un studiu separat care investighează efectele medicamentului anti-inflamator, pentru artrita reumatoidă, asupra stării de spirit și a funcției cognitive a persoanelor care suferă de depresie.

"Nouă perspectivă asupra apariţiei şi riscului de depresie"

Rămâne neclar modul în care trigliceridele sunt legate de tulburarea sănătăţii mintale. Dr. Stephen Burgess, autorul studiului, a confirmat că încă nu știe care sunt mecanismele comune între aceste boli.

Dr. Sophie Dix, directorul de cercetare al organizaţiei de caritate MQ: Transformarea Sănătăţii Mentale - care a finanţat parţial studiul - a adăugat: "Acest studiu adaugă o nouă perspectivă importanta asupra apariţiei şi riscului de depresie, o zonă semnificativ cercetată".

"Luând o imagine holistică a sănătății unei persoane - cum ar fi bolille de inimă și depresia, împreună - ne permite să înțelegem cum factori precum experiențele traumatice și mediul au un impact atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății noastre mintale. Această cercetare arată, în mod clar, schimbările biologice care intervin. Acest lucru nu numai că deschide oportunităţi pentru diagnosticarea timpurie, dar, de asemenea, poate să creeze o bază solidă pentru explorarea de noi tratamente sau utilizarea tratamentelor existente în mod diferit", a mai adăugat medicul, potrivit dailymail.co.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel