Lee Iacocca, o legendă a industriei americane de automobile, a murit

Lee Iacocca, considerat o veritabilă legendă a industriei americane de automobile, care a lansat emblematicul model Ford Mustang şi a salvat grupul Chrysler de la faliment, a murit marţi la vârsta de 94 de ani, a anunţat presa din Statele Unite, citată de AFP.

Lee Iacocca şi-a început îndelungata sa carieră din industria de automobile în 1946 lucrând pentru Ford, mai întâi ca inginer, apoi în echipele de vânzări şi de marketing ale acestei companii. Talentul lui pentru activităţile de promovare s-a manifestat pe deplin în acea perioadă, printr-o primă campanie desfăşurată la jumătatea anilor 1950, care a avut un succes atât de mare, încât a fost remarcat imediat de conducerea grupului Ford şi chemat să vină să lucreze la sediul general din Dearborn al companiei americane.

Mai târziu, celebra sa replică dintr-o reclamă a producătorului Chrysler, rostită cu degetul arătător îndreptat spre spectator - 'Dacă găsiţi o maşină mai bună, cumpăraţi-o!' - l-a făcut să intre în legendă. Însă momentul de apogeu al acestui promotor neobosit şi talentat a fost cel mai probabil atins în 2005 într-un spot publicitar filmat alături de Snoop Dogg, în care celebrul rapper îi dădea replica unui Lee Iacocca deja îmbătrânit, pentru a promova modelele Jeep şi Chrysler. Lee Iacocca a părăsit conducerea grupului Chrysler, pe care l-a salvat de la faliment în anii 1980, după ce a fost concediat de Henry Ford II în 1978, în pofida unor rezultate economice excelente, din cauza reputaţiei de a fi fost autorul unor intrigi continue, concepute pentru a îl ajuta să ajungă în vârful piramidei ierarhice a companiei.

Lee Iacocca a murit la 64 de ani

În 1992, într-un interviu, atunci când a fost invitat să vorbească despre reputaţia lui de intrigant machiavelic, Lee Iacocca a răspuns astfel: Machiavelli... pe naiba!'. Salvarea grupului Chrysler, obţinută după ce a forţat mâna Congresului american pentru aprobarea unui împrumut, l-a plasat pe firmamentul industriei mondiale a automobilului. Sub conducerea lui, grupul Chrysler a inventat modelele de tip 'minivan' şi, mai târziu, SUV. Luările sale de poziţie profund anti-japoneze, în care afirma că japonezii distrugeau locurile de muncă americane - un discurs care nu este lipsit de ecou în zilele noastre în declaraţiile făcute de Donald Trump la adresa Chinei - i-au adus pentru o vreme susţinerea sindicatelor şi a simpatizanţilor Partidului Democrat.

Însă miile de concedieri pe care le-a operat la sfârşitul anilor 1980 pentru a salva încă o dată compania Chrysler i-au întors pe reprezentanţii stângii americane împotriva lui. A părăsit compania la începutul anilor 1990, însă a încercat să o cumpere mai târziu lansând o operaţiune de preluare ostilă a activelor grupului, în colaborare cu miliardarul Kirk Kerkorian. Acea operaţiune a eşuat în cele din urmă. Lee Iacocca a recunoscut că a fost marcat de Marea Criză Economică de la începutul anilor 1930, când familia lui - alcătuită din imigranţi italieni - a pierdut totul. 'Marea Criză a făcut din mine un materialist. Am vânat banii', a declarat antreprenorul american, care a acceptat să fie plătit cu 1 dolar în momentul salvării grupului Chrysler, dar care a fost ulterior criticat virulent pentru salariul său uriaş din epocă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel