Lecţie de democraţie într-o grădiniţă. Copiii au votat pentru desert ca pentru prezidenţiale

Peste 60 de copii dintr-o grădiniţă din Bucureşti au avut parte vineri de un exerciţiu inedit. Aceştia au mers la urne pentru a vota desertul pe care îl vor primi luni, 25 noiembrie. Cu toate astea, exerciţiul a avut şi o latură mai profundă, având scopul de a-i învăţa pe cei mici despre democraţie şi importanţa votului. 

"Grădinița s-a transformat azi în secție de votare. N-au votat pentru prezidențiale, cum vom face noi duminică, dar tot o alegere care contează au avut și ei de făcut. Au votat desertul pentru ziua de luni. Au avut de ales între două variante: brioșă și ecler.

Liste electorale, buletine de vot, cărți de alegător, urne de vot, cabine de votare, vot secret, delegați (colegii mai mari,) președinți de secție (educatorii), ștampile, birou electoral, numărătoare oficială, procese verbale - totul s-a făcut ca la carte, căci votul e ceva serios chiar și când ai 2, 3, 4 sau 5 ani.

"Sunt copii, ce știu ei?!" - aud des asta și mi se pare că, noi, oamenii mari, greșim enorm când îi subestimăm pe cei mici. Copiii nu doar că știu mai multe decât credem, dar și înțeleg mai multe decât ni se pare nouă. Iar când nu știu și când nu înțeleg, e de datoria noastră să le povestim și să le explicăm realitatea.

De aia mi se pare că ce s-a întâmplat azi, la grădiniță, este un exercițiu nu doar frumos, ci și necesar. Oamenii, chiar și când sunt (foarte) mici, trebuie să știe despre libertate, democrație, implicare socială, vot, importanța exercitării dreptului la vot, alegeri; despre cât de mult contează să îți spui părerea și să pui ștampila pe ce îți dorești. E un drept valoros votul - asta a fost, pe scurt, lecția (în joacă) de la grădiniță. O lecție pe care ar trebuie, poate, să ne-o reamintim și noi, mai des.

Sigur că, la final, unii copii vor fi necăjiți că nu a câștigat brioșa, ci eclerul (sau va fi invers, nu știu, nu s-a anunțat rezultatul scrutinului, dar bucuria și dezamăgirea vin mereu la pachet cu alegerile electorale (și e mai bine să știe asta de mici, ca să accepte mai ușor când se fac mari)", se arată într-o postare pe Facebook. 

Cum au votat "oamenii mici"

"Avem rezultatele oficiale după numărarea tuturor voturilor exprimate:

Voturi Bergman 1 și Bergman 2:
Total voturi: 63
Anulate: 1
Vot brioșă: 34
Vot ecler: 28

Oamenii mici vor mânca luni brioșă", se mai arată în postare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel