Lecție pentru Traian Băsescu: explicația prăbușirii NU este austeritatea

Traian Băsescu a susținut că prăbușirea PDL la alegerile din 2012 a fost rezultatul politicii de austeritate, inevitabile după criza din 2009. Două exemple recente îl contrazic, dovedind că măsurile impopulare nu duc automat la pierderea alegerilor.

Duminică, în Portugalia, partidul primului ministru Pedro Passos Coelho a obținut 39% din voturi, deși a adoptat măsuri dure de austeritate, printre care creșterea taxelor și reduceri de salarii și pensii. Opoziția nu a reușit să obțină decât 33%.În Grecia, Alexis Tsipras a reușit la rândul său să câștige alegerile anticipate, deși a acceptat un plan de austeritate impus de creditorii internaționali.

Cum se explică prăbușirea dramatică a popularității lui Traian Băsescu și scorul PDL, care nu a avut curaj să candideze singur, în 2012, când alianța pe care a format-o nu a obținut decât 17 procente?

Austeritatea, o decizie personală

”Sunt două motive, susține politologul Alfred Bulai. În primul rând, a fost imaginea teribilă de improvizație. Românii nu trăiau sentimentul că este criză. Nimeni nu a vorbit de criză, nici în 2009, nici în primele luni ale anului 2010. Dimpotrivă, fuseseră transmise mesaje puternice: pe noi nu ne atinge criza, nu este nicio problemă. Din senin, Traian Băsescu a venit și a anunțat că trebuie reduse salarii, pensii. A părut o decizie personală a lui Traian Băsescu, mai ales că datele problemei s-au schimbat rapid: a venit CCR, au renunțat la tăierea pensiilor, au crescut TVA. De aici impresia de improvizație, de haos. În Portugalia s-a discutat doi-trei ani, până să se ia măsurile de austeritate. Coaliția aflată la guvernare a anunțat că va lua măsurile respective, înainte de alegeri, nu după ce câștigase cu un mesaj pe dos”.

Rânjetul, o imagine total nefericită

Cât a contat prestația lui Traian Băsescu, în momentul  când a anunțat tăierile de pensii și salarii?

”Enorm. A impresionat celebrul rânjet: a râs cu detațare, a avut un ton ca și cum poporul era de vină și trebuia pedepsit. Modul în care a făcut anunțul a fost total nefericit, a stârnit revolta oamenilor. Sancțiunea aplicată partidului i se datorează în mare măsură. Mai ales că Emil Boc era perceput ca un executant al ordinelor lui Băsescu, la fel partidul”.

Nimeni nu ne-a cerut austeritate

Cum se explică menținerea lui Tsipras, în ciuda eșecului?

”Tsipras a transmis mesajul că a luptat pentru greci, că a fost de partea poporului. Iar adversarii erau prea puternici: UE, Germania. În plus, presa occidentală a reușit să-i ostilizeze pe greci,au fost stârnite sensibilități și un curent naționalist, după unele exagerări (grecii sunt leneși, nemții îi duc în spate). Tsipras a arătat că luptă pentru alegători, iar dacă a fost înfrânt a fost pentru că presiunile erau prea mari. În 2012, primul care a făcut reproșuri românilor a fost Băsescu, într-un moment în care nicio instituție internațională nu ceruse public tăieri de pensii și salarii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel