Le Figaro: Catedrala discordiei se construiește în București

borcatedrala
borcatedrala

Proiectul Bisericii Ortodoxe Române de a construi o catedrală imensă în București a provocat reacții diverse și în presa internațională. Potrivit publicației franceze Le Figaro, planul viitoarei catedrale nu ține cont de vremurile de austeritate, "șocând" o mare parte dintre români.

Potrivit publicației, BOR nu cunoaște criza, pentru că, deși România se află într-o situație dificilă pe fondul măsurilor de austeritate, instituția "visează la o catedrală ca niciuna alta și se bazează pe sprijinul financiar al statului pentru a o realiza".

Proiectul catedralei imense din București a fost decis de fostul patriarh Teoctist, în anul 2007. Deși au trecut mai bine de cinci ani de la stabilirea planului, proiectul catedralei trenează. "Lucrările nu au trecut de stadiul de fundație, iar pe terenul de 11 hectare din centrul Bucureștiului nu se poate vedea decât o gaură imensă", se preciează în articolul din Le Figaro.

Catedrala din București ar urma să aibă 120 de metri înălțime, să poată găzdui 5000 de credincioși. În plus, planul BOR include și un hotel adiacent pentru pelerini și o nouă reședință pentru patriarhul Daniel. Deși suma inițială era de 400 de milioane de euro, valoarea a fost redusă la 110 milioane de euro. Unele organizații afirmă că, în realitate, costurile vor atinge pragul de 1 miliard de euro.

Pentru moment, BOR ar fi reușit să strângă doar două milioane de euro din surse private, iar statul ar fi oferit de 10 ori mai mulți bani. " 'Ar fi' pentru că Biserica nu se grăbește să dezvăluie sursele sale de finanțare. Deși România este un stat laic, cel puțin așa scrie în Constituție, relațiile dintre stat și Biserică au fost întotdeauna ambigue. Afacerile bisericii sunt scutite de taxe, bugetul suportă salariile preoților și ale profesorilor de religie", se adaugă în articol.

Mai mult, Le Figaro subliniază: "Clasa politică se dovedește sensibilă la influența unei biserici care servește drept element de identitate națională și reper ultraconservator în societate", cu referire la cazul incinerării lui Sergiu Nicolaescu. "Așa că nu e de mirare că politicienii se întrec în generozități, mai ales în campanie electorală. Dar nu numai atunci. Se pare că Patriarhia ar fi adresat consiliilor judetene din țară scrisori în care cere noi subvenții", se mai scrie în articol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel