LASATA SECULUI de brânză. Ce NU ai voie să faci. Postul Paştelui 2018

LĂSATA SECULUI de brânză înainte de Postul Paştelui 2018, ce NU ai voie să faci duminică: nu se aruncă firmiturile şi se mănâncă un ou fiert.

În calendarul ortodox, Postul Sfintelor Paști începe pe 19 februarie și se încheie pe 8 aprilie. Este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi ale Bisericii Ortodoxe.

Lăsata Secului de Paşti se desfăşoară în două trepte. Lăsata secului de carne a avut loc în penultima duminică dinaintea începerii postului. Anul acesta, ultima zi în care se puteau mânca preparate din carne înainte de post a fost 11 februarie. Duminică, 18 februarie, are loc Lăsata Secului de branză, lapte, ouă şi peşte.

LĂSATA SECULUI DE BRÂNZĂ 2018. Duminică, 18 februarie, are loc Lăsatul Secului de Brânză 2018. Este, de altfel, și ultima duminică dinaintea Postului Paștelui 2018.

LĂSATA SECULUI DE BRÂNZĂ 2018. Potrivit tradiției, praznicul de duminică este împodobit, din moși-strămosi, de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă pentru a avea un post ușor, care să înfrâneze puterea de a păcătui.

LĂSATA SECULUI DE BRÂNZĂ 2018 În sudul tării se păstrează tradiția halviței: gazda leagă o bucată de halviţă cu o sfoară și se plimbă prin fața tinerilor oaspeți, iar aceștia trebuie s-o prindă cu gură. Cine o prinde, păstrează desertul ca recompensă.

LĂSATA SECULUI DE BRÂNZĂ 2018 În Muntenia se prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide, ce se oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci în timpul Postului Paștelui. În duminica Lăsatului Sec de brânză se mai oferă copiilor nevoiași șapte sticle de lapte, reprezentând cele șapte săptămâni ale postului.

LĂSATA SECULUI DE BRÂNZĂ 2018 I se mai spune Ziua Impăcării, căci bunii creștini cer iertare. Vecinii, rudele, cunoscuții se vizitează și își cer iertare unii de la alții, că să între curați în Post. Urarea care se face este „Post ușor!”.

Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului de Brânză pentru Postul Paștelui 2018

- De Lăsata Secului de Branză nu se coase, nu se toarce, nu se țese, nu se fac treburi casnice, căci altminteri casa poate fi lovită de rele, de boli și distrugeri.
- Nu se dă nimic cu împrumut, se fac pomeni cu turte din mălai, pentru morți și vii.
- Fetele bătrâne sau cele care vor să se mărite țin post negru în Duminică dinaintea Postului Mare, fără a pune gură nici măcar pe un strop de apă, până la asfințit.
- E bine să mănânci un ou copt sau fiert, că să ți se pară Postul mic și ușor ca oul. Resturile și firmiturile de la masă de Lăsata secului nu se aruncă decât înspre Răsărit, pentru a nu se împrăstia belșugul.
LĂSATA SECULUI DE BRÂNZĂ 2018 dureaza 7 săptămâni, până la terminarea Marelui Post.

Ce ai voie să mănânci pentru ultima dată duminică 17 februarie:
– ouă;
– lapte;
– brânză, caşcaval, caş, telemea;
– carne de peşte (cu excepţia zilelor cu dezlegare la carnea de peşte);
– dulciuri care conţin lapte sau brânză;
– ciocolată cu lapte.

Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 8 aprilie, însă Postul Paștelui începe încă de sfârșitul acestei luni.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel