Kovesi, procuror şef european. Mihai Şora, laude la adresa fostei şefe DNA. Articol din Constituţie, semnalat

Filozoful Mihai Şora şi-a exprimat aprecierea faţă de Laura Codruţa Kovesi, după ce s-a anunţat oficial că Parlamentul şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind numirea sa în funcţia de procuror şef european. 

"Dragi prieteni,

Cunoașteți, desigur, sentimentul acela pe care îl ai când întâlnești pentru prima oară un om, dar simți că îl cunoști dintotdeauna, că determinarea lui nu-ți este străină, iar ea înseamnă deopotrivă precizie, fermitate, instinct al dreptății.

I n s t i n c t, da, adică un reflex necondiționat, care nu poate fi ascuns sub zgomotele mulțimii, nici deformat de împrejurări potrivnice. Nimic nu mi se pare mai armonios, într-o viață de om, decât suprapunerea perfectă a ceea ce este înzestrarea lui și meseria pe care și-a ales-o. Când cele două alcătuiesc un singur mănunchi, atunci, cu siguranță, vei găsi un om întreg, unul a cărui excelență va fi recunoscută chiar și de cei care, din motive exterioare profesiei, nu-l au la inimă sau nu-i deslușesc aptitudinile.

Aseară*, am întâlnit-o pe Doamna Laura Codruța Kövesi. N-am avut nevoie – nici unul, nici altul – de prea multe cuvinte pentru a trăi o bucurie comună și încrederea că, odată și-odată, vom scăpa de cangrena numită corupție, de cei care, aflați în funcții publice, o întrețin sau o provoacă.

Așa arată, dragi prieteni, un binom zâmbitor și bucuros.

Ce nu se vede în această fotografie sunt cele trei litere din insigna de la reverul meu. Le-am studiat îndeaproape, cu o lupă de înaltă precizie, odată ajuns acasă. Ei bine, stă scris acolo „D.N.A.“. Și mai este desenată, în centru, zeița care ține într-o mână balanța, iar, în cealaltă, o sabie. Vă doresc, firește, să nu-i nesocotiți vreodată nici principiile, nici vioiciunea spiritului.

Mihai Șora", a scris filozoful pe Facebook. 

Articol din Constituţie, semnalat

"Ah, și am aflat ceva interesant. Există, în Constituția noastră, un punct – numărul 8 – în articolul 44, care spune așa:

„Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.“

Acest „se prezumă“ este special și neliniștitor. În orice caz, nu apare în constituția altor țări, unde, dacă, dacă ești întrebat de către Doamna-cu-balanța-și-sabia de unde ai cocotieri și case în Brazilia, trebuie să poți răspunde imediat, nu să o pui pe dumneaei să pornească o anchetă, să caute ani de zile și să demonstreze, cu probe, ceea ce vede toată lumea, și anume că ești un hoțoman.
Prezumția de nevinovăție are limitele ei, mai ales într-o țară cu atâția pasionați de cocotieri", a mai scris Mihai Şora. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel