Kovesi, noi negocieri în PE. Mesaj de la Bruxelles: Tensiunile sunt mari. Aici e problema

Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES
Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES

Europarlamentarul ALDE Renate Weber a vorbit, marți, la România TV, despre șansele Laurei Codruța Kovesi la funcția de procuror european, înainte de negocierile de joi.

Joi va fi ultima rundă de negocieri la Parlamentul European pentru desemnarea procurorului european, în condițiile în care fosta șefă a DNA se află în plină anchetă a Secției Speciale.

”Mie mi s-a părut inadmisibil că unii lideri politici europeni solicitau justiției din România să înceteze investigații care o privesc pe doamna Kovesi. Noi trebuie să înțelegem că un procuror independent din România are dreptul să ia măsurile pe care le crede de cuviință. Conform legislației române aceste măsuri pot fi atacate de cel vizat, ceea ce se va și întâmpla, doamna Kovesi va avea cazul său la ÎCCJ. Așa este și normal. Dar ca niște oameni politici de un asemenea calibru să facă niște greșeli de abc democratic mie mi se pare că spune multe despre felul în care privesc campania electorală. Tensiunile sunt mari și toată lumea privește numai din acest punct de vedere”, a explicat, marți, de la Bruxelles, europarlamentarul român.

”În ceea ce privește efectiv șansele doamnei Kovesi, nu știu cum să vă spun... Dar, dintr-o sursă de-a mea, deputații francezi, asta înseamnă evident și președintele Macron, susțin foarte mult, de fapt, candidatura procurorului francez. Mă aștept ca negocierile să fie dure în continuare. S-ar putea să nu se ajungă la niciun rezultat și asta înseamnă că totul se amână pentru viitorul Parlament European. Așa se întâmplă când faci o instituție nouă și faci un regulament care este insuficient, pentru că, iată, nu există soluții inclusiv cu audierea. Deci, s-au cam grăbit, în general, colegii mei cu acest procuror european”, a mai spus Renate Weber.

Kovesi are interdicție de a părăsi România

”Ei, asta este o problemă. Ea poate să solicite instanței să-i ridice interdicția. Să vedem cum se pronunță instanța miercuri, apoi joi va fi ultima rundă de negocieri și în funcție de verdictul Instanței Supreme și negocierile vor influențate. Dacă se menține măsura, eu nu văd cum Parlamentul (European - n.r.) va continua să o susțină pe doamna Kovesi. Se pronunță un judecător, iar dacă se menține măsura și Parlamentul nu-și retrage susținerea e o lipsă de respect totală la adresa justiției din România”, a mai precizat Renate Weber.

Citește și:

Kovesi, procuror european. Renate Weber: Acestea sunt şansele ei

Cristea, șefa reprezentanței CE: "Opțiunea nucleară" pentru România. Renate Weber: Doamna știe?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel