EXCLUSIV  Kovesi, audiată la Bruxelles. Norica Nicolai: Ar fi o mare problemă dacă PE ar decide așa

Norica Nicolai  FOTO AGERPRES
Norica Nicolai FOTO AGERPRES

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a explicat, pentru DC News, care sunt întrebările pe care i le-ar pune Laurei Codruța Kovesi, candidat pentru funcția de procuror-șef european, ce va fi audiată marți de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European. 

"În primul rând, o întrebare ar fi despre viziunea cu privire la ce crede ea că înseamnă parchetul european, care sunt competențele și cum va coopera cu statele care nu sunt membre ale acestui mecanism de cooperare consolidată, pentru că, știm foarte bine, că, dacă se pune problema unor fraude cu banii UE, criminalitatea a devenit transfrontalieră și, ca atare, va fi limitată în a face anchete. 

În al doilea rând, aș întreba-o dacă înțelege să coopereze cu serviciile secrete din țările UE și dacă vrea să le dea competențe, așa cum a făcut în România. Aceasta este o experiență pe care o posedă și aș vrea să știu dacă vrea să o implementeze la nivelul UE. Două întrebări ar fi de ajuns pentru că mai mult timp nu ai alocat", ne-a spus Norica Nicolai. 

"Numirea e politică. Nu prea are cum să câștige"

Europarlamentarul ne-a explicat și cum funcționează mecanismul de alegere a procurorului șef-european. "Numirea este politică, se votează nu se face propriu-zis o evaluare pe bază de note sau calificative. Nu este o evaluare profesională. Cine are cele mai multe voturi este câștigătorul etapei. După mine, Kovesi nu prea are cum să câștige pentru că regulamentul spune că cele două instituții care decid sunt Consiliul și Parlamentul European și ar trebui să fie aceeași decizie. Adică ar fi o mare problemă dacă Parlamentul European ar decide altfel, pentru că deja consiliul a ales candidatul francez", a mai spus Norica Nicolai. 

VEZI ȘI: 

Kovesi - Eurovision. Mircea Badea, despre apariția unui stat paralel

Kovesi, la Bruxelles. La ce oră încep audierile publice în comisie

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel