LIVE  KLAUS IOHANNIS, prima REACȚIE în scandalul DNA. DECLARAȚII de ULTIMĂ ORĂ- LIVE TEXT

Președintele Klaus Iohannis urmează să facă primele declarații în scandalul momentului. 

Iată declarațiile președintelui Klaus Iohannis: 

”ATAC la DNA, încercare de discreditare jalnică și neconvingătoare”

- avem, oare a câta oară, un scandal în spațiul public și cred că, de data aceasta, destul de multă lume se așteaptă să-mi expun opinia. 

- lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte: niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA și conducerea instituției. 

- încercarea este una jalnică și neconvingătoare.

- opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere s-o repet: DNA și conducerea ei fac o treabă foarte bună. 

- acest atac sau această încercare de atac din partea unor penali îmi confirmă că DNA face o treabă bună. 

Întâlnire cu Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

- am avut în această după-amiază o întâlnire: am primit-o pe Viorica Dăncilă și pe Liviu Dragnea la Cotroceni. A fost planificată din seara când a avut loc depunerea jurământului din partea noului Guvern, rostul a fost de a defini cadrul colaborării instituționale între mine și noul Guvern. Am discutat despre nevoia de colaborare în proiecte de importanță națională: pregătirea pentru președinție Consiliului UE, Centenarul- nu este doar al cuiva, este al României și al românilor, am invitat pentru această toamnă la un summit mai mulți președinți din regiuni, se numește ”Summitul celor trei mări” și e nevoie de bună colaborare cu Guvernul.

- Am discutat și despre justiție și despre ce s-a convenit cu ministrul Justiției mi-am exprimat nemulțumirea că există un nou scandal despre justiție în spațiul public. 

- Doamna prim-ministru a afirmat că-i lasă mână liberă ministrului Justiției în această chestiune vizavi de DNA. Puțin timp după aceea ați văzut poziția ministrului Justiției care ne-a informat că ne va informa. 

Întrebările jurnaliștilor: 

La ce se referă când spune ”niște penali”:

Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori, nu e cazul să revin. De fiecare dată când apare o problemă publică, m-am implicat. 

Cum a mediat scandalul din justiție: 

Justiția se înfăptuiește în sala de judecată, nu mă văd chemat să mediez între DNA și persoane inculpate, judecătorii își vor spune cuvântul și vom afla concluziile. 

Cu dl ministru al Justiției voi avea în zilele următoare o discuție. Dacă va fi nevoie, voi discuta și cu doamna Kovesi. Dacă va fi nevoie, vom avea o discuție și în trei. 

Am primit acel raport (de la Tudorel Toader despre DNA). Este în studiu. 

Analiză a DNA fără presiuni politice? 

V-am relatat poziția doamnei prim-ministru. Nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiției. Tudorel Toader este un profesionist renumit și cu siguranță poziția va fi bine fundamentată juridic. 

Declarația lui Kovesi despre Inspecția Judiciară și raportul asupra înregistrărilor din DNA

Vă referiți la chestiuni din auzite, așa ceva nu comentez. Cred că vă amintiți că nu comentez spusele altora, îmi spun propriile lucruri. Nu comentez deloc, nu văd unde e minciuna și nu comentez. 

Atac concertat al penalilor asupra justiției, dacă a primit informări

Aceste informări pe care le primesc de la servicii au antetul secret sau strict secret, nu pot nici să confirm, nici să infirm. 

De ce l-a chemat pe Dragnea la discuții

Cu ocazia festivității de învestitură, am fost întrebat dacă voi fi de acord să avem o întâlnire între noi trei. Am fost de acord și astăzi am avut întâlnirea. 

Despre parcurgerea stenogramelor

Nu le-am parcurs. 

Așteptări de la Toader

Uzuale pe care le am de la un ministru profesionist, să trateze domeniul cu maximă seriozitate, profesionalism, curaj. 

Regretă că a acordat a treia șansă PSD-ului de a rămâne la guvernare? 

Este un pic devreme pentru o evaluare, astăzi am avut prima întâlnire cu doamna prim-ministru de când a fost învestită. 

Despre ministerul Justiției am discutat cu doamna prim-ministru în mod natural și evident. 

A condiționat buna colaborare instituțională cu Puterea?

Nu știu exact în ce sens înțelegeți această bună colaborare, am colaborat cu toate guvernele. (...) Cred că nu trebuie să amestecăm lucrurile prea tare, nu am vorbit despre legile justiției. La momentul oportun voi face declarații publice despre intențiile mele, nu am nevoie de sfatul Guvernului și nici de colaborarea sau nu a acestuia. 

Despre revocarea lui Kovesi?

Asta cu revocarea constat că este o preocupare intensă. Momentan, sincer, nu văd motive de revocare, dar s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu și le cunoaște ministrul Justiției. În acest caz, va veni extrem de bine documentat. Acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat, nu a existat niciun control la DNA, altul decât cel de anul trecut. M-ar surprinde ca peste noapte să apară motive serioase și bine fundamentate pentru o ipotetică procedură de revocare. 

Discuția cu Dragnea de la momentul învestirii Guvernului

Am discutat despre vizita mea și despre această întâlnire. 

Când se va finaliza scandalul din justiție

După un timp lucrurile vor merge mai departe, se va finaliza singur scandalul, nu știu câte casete or să prezinte cei care le-au prezentat până acum. Acest film l-am mai văzut cu un inculpat care a dispărut și au început să apară astfel de lucruri. 

Pahonțu- SPP

Am o opinie destul de clară și despre SPP și activitatea SPP de la director până la ultimul angajat, este un corp de profesioniști care fac o muncă foarte bună, foarte grea, îi apreciez pentru munca pe care o depun, nu numai eu, ci mulți alții. De exemplu, ONU apelează frecvent la SPP pentru protecția unor demnitari care merg în zone complicate. Parcă și-n Parlament există intenția de a forma o comisie pentru a verifica această activitate. Activitatea SPP este verificată de CSAT. Acest demers al Parlamentului mi se pare o aflare în treabă politicianistă. 

Am o relație instituțională bună, corectă, cu toată lumea din subordinea mea.  

Despre defrișări

Eu îmi amintesc o afirmație a doamnei ministru Pană că aceste defrișări ilegale sunt sub control. 

----

Știrea inițială 

La ora 20:15, președintele Klaus Iohannis urmează să facă primele declarații despre scandalul izbucnit la DNA Ploiești. 

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va susţine joi, 15 februarie a.c., ora 20:15, o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni (acces pentru reporterii și redactorii acreditați; oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali; imaginile video vor fi difuzate presei acreditate prin sistemul unic de transmisie în direct).” a anunțat Administrația Prezidențială. 

[citeste si] 

DCNews transmite LIVE TEXT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel