EXCLUSIV  Klaus Iohannis, președinte al Consiliului European. Borza, argumente-cheie: Va avea susținere incontestabilă

Deputatul independent Remus Borza a vorbit în cadrul emisiunii Borza Analytica despre o posibilă alegere a lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al Consiliului European.

Remus Borza nu exclude un asemenea scenariu, dimpotrivă. Astfel, potrivit deputatului Klaus Iohannis are toate șansele să devină președinte al Consiliului European. Remus Borza și-a argumentat afirmația, precizând că Iohannis ”se contopește în portretul” unui înalt demnitar european. 

„Putem intra într-un scenariu în care președintele Iohannis va spune pas (nr. - alegerilor prezidențiale de anul viitor). Pas cu pas, dar în altă parte, mai spre centrul Europei. Este tentantă poziția de președinte al Consiliului European. E un scenariu cât se poate de realist și de fezabil.

Există o anumită cutumă în ultimii ani, mai ales după extindere Uniunii Europene, spre Est, potrivit căreia, dacă avem președintele Comisiei Europene din Occident, în mod aproape automat, președintele Consiliului European este dintr-o țară estică. Așa se explică tandemul Jean Claude-Juncker - Donald Tusk. În 2014 când a fost ales Donald Tusk era în cărți și Traian Băsescu.

Mandatul președintelui Consiliului European este de doi ani și jumătate, pe 19 decembrie anul viitor, Polonia își duce la bun sfârșit cele două mandate. Teoretic, ar veni rândul României, a doua țară după Polonia. România e o țară care face impresie bună din punct de vedere al creșterii economice, e o țară mare, a șasea țară din Europa ca suprafață și populație.”, a explicat Remus Borza.

Argumente privind șansa lui Iohannis

„Se poate adeveri un astfel de scenariu, dar trebuie să mergem și la persoana lui Klaus Iohannis. Din punct de vedere al politicii europene el joacă ”politically correct”. De unde și toate poziționările sale care probabil contrariază și nemulțumesc foarte mulți români, dar e în linia melodică a politicii europene. Va avea o susținere incontestabilă din partea Germaniei și Austriei. Este susținut și de actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker cu care are o relație bună și care va avea un cuvânt de spus. Este vorbitor nativ de germană, vorbește foarte bine și engleza și franceza, toate cele trei limbi de bază la nivel comunicar.

În plus, Klaus Iohannis e ca apa sfințită. E o vorbă, ”doar cine nu muncește nu greșește”. Președintele nostru nu a greșit. Are deja patru ani de mandat. Europenii au nevoie de predictibilitate și liniaritate în exercitarea unei demnități la acest nivel”, a completat Remus Borza care a mai adăugat că din cauza impredictibilității sale, fostul președinte Traian Băsescu nu s-a calificat la o funcție înaltă la nivel european.

„Din acest punct de vedere, Klaus Iohannis se contopește foarte bine în acest portret ideal al unui demnitar de rang înalt al Uniunii Europene”, a concluzionat deputatul independent.

[citeste si]

Interviul integral poate fi urmărit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel