Klaus Iohannis la Cluj. Ce nu s-a văzut la TV: Boc, către Orban: Ai venit să iei Primăria?

Andrei Itu / 30 sep 2019 / 16:43
Klaus Iohannis - Baie de mulțime la Cluj
Klaus Iohannis - Baie de mulțime la Cluj

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut o adevărată baie de mulţime, luni, la Cluj-Napoca, alegând să meargă de mai multe ori pe jos prin centrul orașului şi oprindu-se pentru a se fotografia cu oamenii de pe stradă. Însă, mai multe aspecte inedite și contrastante s-au petrecut astăzi.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni dimineaţa, la festivitatea de deschidere a noului an universitar la Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca. Acesta a fost așteptat în fața sediului UBB de primarul Emil Boc, de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și de alte oficialități. Un moment inedit a fost apelativul pe care l-a folosit, din nou, Klaus Iohannis la adresa primarului Emil Boc și anume 'domnule primar general'. 

 

Un fapt neobișnuit a fost momentul când președintele a fost așteptat la ieșirea din sediul UBB pe ritmuri braziliene de tobe. După aproximativ o oră și jumătate cât a durat deschiderea oficială a noului an universitar, președintele Iohannis a plecat din sediul UBB, deplasându-se câteva sute de metri, până la maşina oficială, pe jos, într-o adevărată baie de mulţime. Acesta s-a oprit frecvent, pentru a se fotografia cu sutele de studenți adunați în zonă, unii amuzându-se de prezența acestuia, iar alții bucurându-se și voind neapărat un selfie cu președintele. 

Ceremonia de deschidere a noului an universitar 2019 – 2020 a fost marcată și printr-un un marș aniversar prin centrul orașului, la care au participat un număr aproximativ de peste 2.000 de persoane, printre care profesori, studenți, cercetători și personal administrativ. În fruntea acestora s-a aflat primarul Emil Boc, președintele Academiei Române, Ioan Aurel-Pop, prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș și alte oficialități laice, dar și religioase. La acest marș președintele Iohannis nu a participat,  alegând să meargă într-o vizită la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj.

Ulterior, după această vizită a președintelui Klaus Iohannis la UMF Cluj, o a doua deplasare, pe jos, a fost timp de 15 minute, de la Casa de Cultură a Studenţilor până în Piaţa Unirii, unde a urcat pe scena amplasată cu ocazia Zilelor Clujului. Acesta le-a adresat un mesaj studenţilor clujeni. Momentul din Piaţa Unirii, ce a marcat şi împlinirea a 100 de ani de învăţământ universitar la Cluj Napoca, s-a încheiat cu un spectacol de confeti, muzică şi baloane uriaşe.

După ce a coborât de pe scenă, președintele Klaus Iohannis a stat aproximativ o oră, din nou, printre studenți, fotografiindu-se cu aceștia pe traseul către primărie. Dacă majoritatea studenților și a oamenilor din piață au fost entuziasmați de prezența președintelui, oamenii de la terasele din zonă și de pe traseu nu au fost prea interesați. Plimbarea președinteului Iohannis către Primărie a durat aproximativ 10 minute, alături de acesta fiind edilul Emil Boc și europarlamentarul Rareș Bogdan, înconjurați de alte oficialități și o armată de SPP-iști. Surpriza s-a produs când au ajuns în fața Primăriei, unde au fost așteptați de președintele PNL, Ludovic Orban. Emil Boc a glumit cu acesta, spunându-i: 'Ai venit să iei Primăria?' Apoi, aceștia au intrat în instituție.

Dacă pentru o parte din clujeni, vizita președintelui Iohannis a fost una plăcută, fotografiindu-se și vorbind cu acesta, pentru o altă parte dintre clujeni a fost un moment neplăcut, cel puțin pentru șoferi. Traficul a fost dat peste cap, după ce mai multe străzi centrale au fost închise, acest fapt stârnind haos și claxoane.