Klaus Iohannis, discuție despre efectele economice ale războiului din Ucraina. Întrevedere cu președintele Grupului Băncii Mondiale

Administraţia Prezidenţială
Administraţia Prezidenţială

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o întâlnire cu președintele Grupului Băncii Mondiale, David R. Malpass. S-a discutat despre asistența pe care Banca Mondială ar putea să o acorde autorităților române și țărilor din regiune în efortul de gestionare a situației refugiaților.

„Agenda discuțiilor a vizat cu prioritate situația generată de războiul din Ucraina, cu accent pe asistența pe care Banca Mondială ar putea să o acorde autorităților române și țărilor din regiune, în general, în efortul de gestionare a situației refugiaților. De asemenea, a fost discutată nevoia de dezvoltare a parteneriatului dintre Grupul Băncii Mondiale și România, pentru un răspuns cât mai adecvat în raport cu provocările economico-sociale actuale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Conform acestuia, președintele Grupului Băncii Mondiale a subliniat rolul important al României în gestionarea fluxului de refugiați și a adus în atenție intenția Băncii Mondiale de a include România, dar și Republica Moldova, în rândul beneficiarilor sprijinului mobilizat până în prezent de instituția financiară internațională, la nivel global, în contextul războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis a salutat inițiativa și a subliniat faptul că obiectivul României este trecerea la un model economic competitiv, sustenabil și incluziv.

„În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a menționat că prioritățile României vizează utilizarea cât mai eficientă a fondurilor europene, investițiile în dezvoltarea capitalului uman, sprijinirea economiei viitorului și a dezvoltării piețelor, precum și securitatea energetică, care a devenit imperativă în condițiile actuale. Președintele României a precizat, de asemenea, că transformarea digitală a țării noastre reprezintă, alături de tranziția verde, o parte importantă a agendei de redresare post-pandemică și dezvoltare durabilă a țării, alături de reforme și investiții substanțiale care vizează infrastructura de transport, cea energetică și marile sisteme publice, îndeosebi educația și sănătatea”, se mai arată în comunicat.

Evaluarea efectelor economice ale războiului din Ucraina

În contextul evaluării efectelor economice ale războiului din Ucraina, președintele României a subliniat necesitatea unor abordări proactive, axate nu doar pe soluționarea temporară a problemelor generate de creșterile de prețuri și criza energetică, ci și pe valorificarea unor oportunități evidente de creștere a securității energetice, alimentare și tehnologice în regiune.

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat importanța asistenței oferite de Banca Mondială în implementarea reformelor asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență, subliniind oportunitățile oferite prin implementarea reformelor și proiectelor de investiții.

„Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții Băncii Mondiale și pe marginea prognozelor macroeconomice ale instituției financiare, atât la nivel global, cât și pentru România, concluzia fiind aceea că, într-un context global marcat de o tendință generală de încetinire economică, deciziile de politică economică vor avea un rol decisiv în susținerea creșterii economice. La rândul său, Președintele Grupului Băncii Mondiale a exprimat angajamentul instituției de a sprijini prioritățile de dezvoltare ale României, în acord cu cadrul actual de parteneriat și în virtutea bunei relații de cooperare pe care instituția financiară internațională a avut-o cu România în ultimele trei decenii”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel