Kemenici, despre procurorul Gică Popa, după execuția Ceușeștilor: "Dumnezeu să mă ierte pentru ce am făcut"

DC News reia declarațiile fostului comandant al Garnizoanei Târgoviște, generalul Andrei Kemenbici, declarații făcute în 2013 la inaugurarea muzeului unde au fost executați Nicolae și Elena Ceaușescu la Târgoviște.

Locul execuției soților Ceaușescu a devenit secția a Muzeului Județean Dâmbovița sub denumirea de ”Metamorfozele unui loc al memoriei, de la cavalerismul Școlii de ofițeri Ferdinand I la spațiul profan al procesului și execuției soților Ceaușescu și al sfârșitului regimului totalitar din România”. Prezent la inaugurarea muzeului, la începutul lunii septembrie, fostul comandant al unității militare, generalul Andrei Kemenici a ținut să facă câteva precizări mai puțin cunoscute  despre ultimele ore de viață ale cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu

"Din decembrie '89, și până acuma, după ce și-au văzut sacii în căruță, revoluționarii au fost tot mai îndepărtați. Muzeul de la Târgoviște scoate adevărurile despre moartea Cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu", a spus Andrei Kemenici la inaaugurarea muzeului.

Khemenici spune că nu este cazul ca să-i fie puse în cârcă lui Ceaușescu lucruri pe care nu le-a făcut. La proces "nu s-a respectat Codul de Procedură Penală de către specialiștii ăia care au venit, de către reprezentantul Armatei, Stănculescu, de câtre reprezentanții revoluționarilor,  Voican Voiculescu, Măgureanu și însăși de către judecători și procurori. Despre avocați am cea mai mare nemulțumire. Ei au fost procurori. Ceaușescu s-a bucurat de procesele staliniste. Președintele Tribunalului era procuror. El  îl acuza. Cei doi avocați îl acuzau. Ceaușescu a avut la procesul de la Târgoviște patru procurori în realitate.

Regret execuția lui Ceaușescu", a mai declarat fostul comandant al Garnizoanei Târgoviște.

Citește și: Ce poți vedea la muzeul Ceaușescu, din Târgoviște. Cazarma execuției a intrat în circuitul turistic

"Voican le-a spus celor veniți de la București că cei doi teroriști sunt Elena și Nicolae Ceaușescu, după care au început să le tremure pantalonii pe ei. Aveți 15 minute să vă pregătiți. Gică Popa a intrat în biroul meu, ceilalți prin celelalte birouri. Procurorul nu avea nici Codul Penal la el, i l-a dat Florescu. Și au început să scrie. Înainte de a face sfertul acela de oră, că se grăbea lumea, s-a ordonat să fie aduși pe rând. Un maior de aici a mers la Tab și i-a adus pe cei doi Ceaușescu în biroul meu care se transformase în spital. Aici i s-a făcut o vizită medicală superficială. Nicolae se grăbea să se dezbrace, deoarece credeau că se va urca în elicopere să plece. Eu i-am dus până la elicoptere, iar Stanculescu mi-a spus: du-i înapoi, du-i înapoi.

Față de situația  creată, Kemenici spune că în garnizoană avea forțe aproape de o divizie, tancuri, transportoare blindate. Le-am cerut celor veniți de la București să-i duc pe cei doi Ceaușești la București, la MApN, la Televiziune, la CC și Academia Militară, unde acolo există o sală mare și acolo va avea loc un proces. Sunt multe de spus aici...", a mai continuat Kemenici.

Procurorul Gică Popa și-a făcut după execuția cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu

Despre procurorul Gică Popa, președintele Tribunalului, fostul comandant al garnizoane spune că acesta  "și-a scris problemele la mine în birou. Când au venit ăștia cu Ceaușeștii să le facă vizita medicală a plecat. Dar a uitat să ia mapa cu hârtia. Uitați-vă pe masa tribunalului, a completului de judecată, că nu există nicio hârtie, numai ochelarii lui Gică Popa, ochelarii lui Nistor, parcă. A ieșit de la proces și vine la mine și-mi spune: domnule unde am pus astea?  Spun că nu știu de ele. Între timp, Ceaușeștii sunt legați și duși la zid. Popa încă căuta. Eu m-am dus, am văzut execuția. Vin înapoi, Popa încă căuta. Îl întreb din nou: unde le-ați pus? Îmi zice că aici într-o cameră. Și zic, uite-le. Le-a luat să plece cu ele la București. Păi zic, n-ați văzut? Referindu-mă la ececuția Ceaușeștilor. Ce-ați făcut? Atunci el scoate cascheta, face o cruce și spune: Dumnezeu să mă ierte pentru ce am făcut. Gestul acesta justifică gestul care l-a făcut Popa mai târziu, când s-a sinucis, pentru că a conștientizat că a făcut o greșeală când i-a condamnat pe Elena și Nicolae Ceaușescu la moarte".

Gică Popa nu credea  că Ceaușeștii  au  să fie executați. "Se gândea că poate au să-i de 10 zile timp să facă și el recurs. Ăia de sus știau ce vor face și pe 31 decembrie, când  au dat decretul de abolire a pedepsei cu moartea, iar atunci Ceaușescu scăpa cu viață. Pentru aceasta nu s-a mai dat dreptul la recurs. Ceaușescu a fost scos din istorie pe 22 decembrie, la orele 18,30, când a intrat pe poarta Garnizoanei din Târgoviște", a mai spus Kemenici.

"Prin izolarea lui Ceaușescu la Târgoviște s-a dat curaj românilor. Din 23 decembrie, nicio instituție a fostului regim nu a mai funcționat", mai spunea Kemenici.

Voican Voiculescu a dorit executarea lui Ceaușescu

[caption id="attachment_403264" align="alignnone" width="640"] Sala procesului soților Ceaușescu[/caption]

Întrebat de reporterul de Ce News dacă are vreun regret față de destinul generalui Stănculescu, fostul comandant al Garnizoanei Târgoviște spune că "nu s-a luat să se măsoare ce a făcut și ce nu a făcut el. Stănculescu a ajutat Revoluția română, pentru că armata de sub comanda lui a trecut de partea Revoluției, adat niște ordine deosebite. cei care au decis omorârea lui Ceaușescu au vrut să verifice loialitatea lui Stănculescu față de cuplul Ceaușescu. Stanculescu n-a participat la decizia de lichidare a cuplului Ceaușescu de la Ministerul Apărării Naționale. Voican Voiculescu a dorit executarea lui Ceaușescu din cauză că știa că se juca ultima carte, ori el, ori noi", s-a mai destăinuit fostul comandant aal garnizoanei Tâtgoviște.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel