Kelemen Hunor: UDMR strânge un milion de semnături

Unguri
Unguri

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea pe care o conduce va începe în luna mai o acţiune de strângere a unui milion de semnături, necesare pentru susţinerea, la nivel european, a unui set de măsuri în domeniul protecţiei minorităţilor. 

Minority SafePack este cel mai mare proiect politic al FUEN, iniţiat de UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP) şi Tineretul Naţionalităţilor Europene (YEN). Scopul documentului, ce are ca moto 'Nu eşti singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei', este să ridice nivelul de protecţie al minorităţilor naţionale din competenţa exclusivă a statelor membre la cel al UE. Minority SafePack propune un set de măsuri şi acte normative care să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale şi minoritare, cultură şi învăţământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual şi alte instrumente media, sprijin regional (de stat)', a spus Kelemen Hunor. 

Potrivit acestuia, pachetul de propuneri a fost depus în 2013 de către comisia de iniţiativă, iar Comisia Europeană, invocând lipsa de competenţă a UE, a refuzat înregistrarea. Iniţiatorii au apelat la Curtea de Justiţie a UE, au câştigat, iar Comisia Europeană i-a invitat la negocieri şi a acceptat 9 propuneri din cele 12 iniţiale. 

Pentru continuarea demersului legislativ la nivelul forurilor europene, iniţiatorii trebuie să adune, în termen de 12 luni, un milion de semnături de susţinere, din cel puţin şapte state ale UE. 

Preşedintele FUEN (Uniunea Federativă a Naţionalităţilor Europene), Vincze Lorant, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că pe 19 mai va fi demarată campania de strângere de semnături, cu ocazia Congresului FUEN, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 17-21 mai. 

'Clujul va deveni capitala europeană a minorităţilor timp de câteva zile. (...) Vom vorbi foarte mult despre iniţiativa cetăţenească Minority SafePack, iar vineri 19 mai, vom lansa debutul campaniei, la Castelul Banffy din Bonţida', a menţionat Vincze Lorant. 

Kelemen Hunor a mai spus că din România îşi propune să adune peste 200.000 de semnături. El a adăugat că un alt eveniment important al lunii mai va fi Congresul UDMR, care va avea loc pe 13 mai, la Zalău.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel