Justiţia rusă respinge apelul unui membru danez al Martorilor lui Iehova, condamnat pentru 'extremism'

Un tribunal rus a respins joi apelul unui membru danez al Martorilor lui Iehova care a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru 'extremism', a anunţat această mişcare religioasă interzisă în Rusia din 2017, informează AFP, potrivit Agerpres.

Dennis Christinsen a fost condamnat în februarie la şase ani de închisoare de un tribunal din Oriol, orăşel situat la circa 400 de kilometri la sud de Moscova, pentru 'organizarea de activităţi ale unei organizaţii extremiste'.

Joi, 'un complet de judecători i-a respins apelul şi a confirmat condamnarea lui', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizaţiei. Un reprezentant al Danemarcei a fost prezent la audiere, a precizat acesta. 'Ceea ce vedem în Rusia este o reeditare tragică a perioadelor sale cele mai sumbre din istorie', a comentat într-un comunicat Paul Gillies, purtătorul de cuvânt internaţional al Martorilor lui Iehova, făcând referire la persecuţia acestei mişcări religioase în epoca sovietică.

El şi-a exprimat temerea că 'decizia de astăzi ar putea alimenta şi mai mult majorarea exponenţială' a arestărilor de Martori ai lui Iehova în Rusia, 'pentru că forţele de ordine se vor simţi probabil autorizate să facă mai multe descinderi în locuinţele Martorilor lui Iehova şi să-i trateze drept infractori'. Potrivit evidenţelor organizaţiei, 197 de membri ai Martorilor lui Iehova sunt în prezent urmăriţi în justiţie în Rusia sub diverse pretexte.

Dintre aceştia, 28 se află în detenţie provizorie şi 24 sunt în arest supravegheat la domiciliu. Organizaţia rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial consideră la rândul său drept 'prizonieri politici' 'cel puţin 55 de membri' ai Martorilor lui Iehova. Ea denunţă de asemenea acte de tortură comise împotriva unui Martor al lui Iehova în februarie, în Surgut (Siberia). Organizaţia religioasă Martorii lui Iehova, care susţine că are 172.000 de membri în Rusia, a fost interzisă în aprilie 2017 de Curtea Supremă din această ţară iar Ministerul Justiţiei o consideră 'extremistă'. Mişcare fondată în anii 1870 în SUA de Charles Russel, Martorii lui Iehova se revendică de la creştinism şi se consideră singurii care urmează creştinismul de origine. Ei sunt acuzaţi în mod regulat de derive sectariste pentru preceptele lor rigoriste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel