Jurnalistul italian Paolo Borrometi, recompensat cu premiul Peter Mackler

Jurnalistul italian Paolo Borrometi, autorul unor articole despre mafia siciliană în urma cărora a fost agresat şi a primit ameninţări cu moartea, a fost recompensat miercuri cu premiul Peter Mackler, acordat pentru curaj şi etică jurnalistică, informează AFP.

Născut în 1983 la Ragusa, în sudul Siciliei, Paolo Borrometi a lucrat pentru agenţia italiană de presă AGI, după care a înfiinţat, în 2013, portalul de ştiri La Spia. Jurnalistul beneficiază de protecţia poliţiei din 2014, când a fost nevoit să părăsească Sicilia şi să se mute la Roma din motive de siguranţă. În acelaşi an, a fost victima unei agresiuni comise de doi bărbaţi mascaţi în urma căreia s-a ales cu o leziune permanentă la umăr. Tot în 2014, locuinţa familiei sale din Modica a fost vizată de o tentativă de incendiere. În 2018, în urma unor interceptări telefonice, a fost dejucată o tentativă de asasinat împotriva sa. Paolo Borrometi documentează de mai mulţi ani modul de operare al mafiei din industria agroalimentară, controlată în principal de clanurile din Siracuza şi Ragusa.

Premiul Peter Mackler a fost înfiinţat în memoria fostului redactor-şef al AFP pentru America de Nord, decedat brusc în 2008 în urma unui infarct. Distincţia a fost înmânată miercuri de văduva lui Peter Mackler, Catherine Antoine, în sediul Facultăţii de Jurnalism a Universităţii New York (CUNY). Paolo Borrometi a dedicat acest premiu memoriei jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, ucisă în 2017, în Malta, lui Antonio Megalizzi, care şi-a pierdut viaţa în atacul terorist în Piaţa de Crăciun din Strasbourg, comis pe 11 decembrie 2018, şi lui Giulio Regeni, studentul torturat până la moarte de poliţia egipteană în 2016, potrivit presei italiene. 'Mi-e temă de moarte, e adevărat', a declarat jurnalistul. 'Nu ştiu dacă într-o zi voi avea o familie, copii. Dar am visat să fiu jurnalist (...) şi sunt jurnalist'. 'Iubesc această meserie', a adăugat acesta. 'Iubesc exercitarea liberă a jurnalismului.' Premiul Peter Mackler este administrat de Global Media Forum, în parteneriat cu ONG-ul Reporters sans frontieres (RSF) şi Agenţia France-Presse.

Sursa: AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel