Jurnaliștii-vedetă ai postului Antena 3, "vinovați" de faptul că în fiecare seară poposește în casele românilor cu ample dezbateri și analize politice actuale, s-au numărat printre laureații revistei Contemporanul, în cadrul unei gale, organizată în debutul "Festivalului București, mon amour".
Între 18 și 20 octombrie 2012, în Capitală, s-a desfășurat "Festivalul București, mon amour", deschis cu Gala Premiilor Contemporanul de Aura Christi, Nicolae Breban și Augustin Buzura. Premiile revistei Contemporanul - publicație de cultură, politică și știință - din anul 2012 au fost decernate în incinta Sălii Voievodale a legendarului Han Manuc, restaurat de Dinu Șerban Cantacuzino.
Câteva dintre premiile Conte au fost înmânate de seniorii jurnalismului postdecembrist Cornel Nistorescu și Sorin Roșca Stănescu, Victor Opaschi, Secretar de Stat la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, realizatoarea serialului de excepție Memorialul durerii, Lucia Hossu-Longin și regizorul Dan Necșulea, președinte al Asociației Profesioniștilor din Televiziunea Română.
Organizat de Asociaţia EuroPress, Festivalul BMA a continuat cu expoziții de albume și carte, spectacole în spații neconvenționale, o expoziție de fotografii realizate de Julia-Maria Kuciuk, recitaluri susținute de saxofonistul Garbis Dedeian și fagotistul Vasile Macovei. Lidia Lazu a susținut un recital din Ana Blandiana, Nicolae Breban, Nichita Stănescu, Mihai Eminescu și alți poeți. Din poemele lor au citit Aura Christi, Liviu Ioan Stoiciu, Ioana Greceanu ș.a.
Evenimentele-maraton ale festivalului BMA s-au finalizat în atelierul Gorduz, unde au ținut conferințe Dan Hăulică, Nicolae Breban și Aura Christi, în prezența invitaților sculptorului Silvia Radu: poeți, prozatori, sculptori, graficieni, studenți de altădată ai uriașului sculptor Vasile Gorduz.
Prin această serie de manifestări, care au adunat personalități de vârf ale culturii, literaturii și jurnalismului național românesc, atât organizatorul, cât și partenerii au adus în prim-plan, în plină criză a modelelor, de care este marcată societatea românească în ultimele peste două decenii, personalități de înaltă ținută, readucând aminte publicului românesc că București este capitala cu cei mai mari poeți europeni: George Bacovia, Ion Barbu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Vasile Voiculescu și Ileana Mălăncioiu, dar și orașul în care au locuit și locuiesc cei mai mari romancieri români: de la Hortensia Papadat Bengescu și Camil Petrescu, la Marin Preda și Nicolae Breban, de la Augustin Buzura la Dumitru Radu Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu