Judecătorul de instrucție, o măsură împotriva abuzurilor procurorilor

judecator dece
judecator dece

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) consideră necesară introducerea judecătorului de instrucție în sistemul judiciar românesc. Organizația argumentează că implementarea unei astfel de funcții ar împiedica ingerințele politice în justiție și ar avea un rol esențial în ”aflarea adevărului”.

”Din nefericire, procurorii români sunt organizați după un model de subordonare ierarhică și nu se bucură de o reală independență. În plus, este nefiresc ca procurorul să fie "și judecător, și parte". Așadar, intervenția unui magistrat (judecător de instrucție) în faza de cercetare penală pare a fi unica soluție pentru a garanta drepturile justițiabilului care se bucură de prezumția de nevinovăție”, spune FACIAS într-un comunicat.

 Spre deosebire de procurorul care este tentat să conducă ancheta astfel încât rezultatul acesteia să ducă la condamnarea suspectului, judecătorul de instrucție caută adevărul - mai explică organizația. Mai precis, judecătorul instrumentează cazul în vederea începerii sau neînceperii urmăririi penale.

Totodată, judecătorul de instrucție poate lua măsuri din oficiu, la cererea procurorilor sau a părților. După finalizarea cercetării, judecătorul de instrucție informează părțile și avocații acestora, care la rândul lor au la dispoziție un termen pentru a formula observații sau cereri motivate judecătorului.

În final, mai precizează FACIAS, judecătorul emite fie o ordonanță de încetare a acțiunii penale, fie o ordonanță de trimitere în judecată.

Aceasta funcție se găsește în sistemele judiciare din mai multe țări, cum ar fi Spania, Franța sau Republica Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel