Judecătorii vor putea fi reclamați de către cei judecați

Un nou departament va fi înființat în cadrul Ministerului Justiției, conform

Acest departament, format din magistrați asimilați sau detașați, va analiza toate sesizările, după care le va trimite, unde e cazul, Inspecției Judiciare a CSM, care la rândul său va propune o soluție de clasare sau de promovare a unei acțiuni disciplinare.

În Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea 1164 din 27 noiembrie 2012 pentru modificarea și competarea Hotârârii Guvernului 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției. Astfel, potrivit Hotărârii, după articolul 14 se va introduce un nou articol, 14 indice 1, cu următorul cuprins: „Ministrul Justiției exercită atribuțiile prevăzute de lege în calitate de titular al acțiunii disciplinare în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor și procurorilor, potrivit unei proceduri interne stabilite prin Regulamentul de organizare și funcționare a Ministerului Justiției”.

Astfel, această hotărâre nu va afecta calitatea de titular al ministrului Justiției în legătură cu acțiunea disciplinară în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor și procurorilor. Indiferent de concluziile Inspecției Judiciare, ministrul Justiției e cel care va decide dacă va promova acțiunea disciplinară și va sesiza una dintre cele două Secții ale CSM, pentru procurori sau pentru judecători, în materie disciplinară.

În momentul de față, potrivit modificărilor efectuate încă din timpul mandatului de ministru al Justiției al lui Cătălin Predoiu, există patru titulari ai acțiunii disciplinare. Este vorba despre Comisia de Disciplină din cadrul Inspecției Judiciare, ministrul Justiției, Procurorul General al României și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totuși, până la această dată, în afara Comisiei de Disciplină, nici ministrul Justiției, nici Procurorul General al României și nici președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție nu și-au exercitat atribuțiile prevăzute de lege în calitate de titular al acțiunii disciplinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel