Jucării cu defecte. Protecţia Consumatorilor, amenzi de milioane de lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de aproape 1,2 milioane de lei pentru operatori economici din sectorul jucăriilor, potrivit unui comunicat al ANPC remis, joi, Agerpres.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei au dispus 374 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare şi informare a consumatorilor pentru jucării în valoare de 337.171 lei şi 21 măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 17.981 lei, la vânzarea directă, şi 6 măsuri de remediere (de corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri), la vânzarea online.

Controalele ANPC s-au desfăşurat în perioada 15 - 29 noiembrie 2017 şi au vizat respectarea prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerţul online. 'Au fost verificaţi 829 operatori economici, din care 814 cu vânzare directă şi 15 cu vânzare online. La 572 din cei 829 controlaţi, reprezentând 69%, s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 631 sancţiuni, din care 297 avertismente şi 334 amenzi contravenţionale', precizează sursa citată. În cazul operatorilor economici cu vânzare directă, s-au constatat abateri privind inscripţionarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului şi/sau a importatorului, precum şi abateri privind desfăşurarea promoţiilor la 13 operatori economici.

În ceea ce priveşte operatorii cu vânzare online, au fost constatate, printre altele, nerespectarea prevederilor/cerinţelor OUG nr. 34/2014, privind informaţiile precontractuale, neinformarea sau informarea incompletă privind caracteristicile esenţiale ale jucăriilor prezentate şi nerespectarea prevederilor art. 14 privind aspecte legate de renunţarea la cumpărare şi obligaţiile consumatorului.

[citeste si]

Potrivit ANPC, consumatorii trebuie să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie, şi să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Totodată, jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel