John Henry Newman, preotul anglican convertit la catolicism, va fi canonizat

John Henry Newman, cel mai cunoscut anglican convertit la catolicism, va fi canonizat duminică în cadrul unei ceremonii oficiate de Papa Francisc în Piaţa Sfântul Petru, relatează AFP şi dpa.

Cardinalul Newman (1801-1890) va fi primul britanic canonizat după anii 1970. Alături de el vor fi canonizate patru femei, între care şi elveţiana Marguerite Bays.

Prinţul Charles va conduce delegaţia Marii Britanii care va participa la ceremonie. El a declarat pentru ziarul L'Osservatore Romano că această canonizare "va fi un motiv de sărbătoare nu doar în Marea Britanie, şi nu doar pentru catolici, ci pentru toţi cei care preţuiesc valorile care l-au inspirat" pe John Henry Newman, scrie Agerpres.

Născut într-o familie anglicană, Newman s-a alăturat Bisericii Catolice în 1845, după ce a denunţat ceea ce el considera a fi "derive" ale anglicanismului, decizie în urma căreia a fost ostracizat de prieteni şi familie.

Convertirea preotului anglican a provocat un scandal de proporţii în Anglia victoriană a secolului al XIX-lea.

Anglicanismul s-a născut din scindarea de Biserica Catolică în secolul al XVI-lea, după refuzul papei de a-i acorda regelui Henric al VIII-lea anularea căsătoriei. Anglicanii nu recunosc, de atunci, autoritatea papei.

Relaţiile între Biserica Anglicană şi cea Catolică sunt în prezent foarte bune.

În anii 1830, Newman a fost o figură a Mişcării Oxford, o şcoală de gândire care critica "devianţele' Bisericii anglicane şi cerea insuflarea anumitor elemente din teologia catolică. După convertirea sa, Newman a devenit preot catolic în 1847, ajungând în cele din urmă cardinal în 1879.

Scrierile acestui teolog şi poet i-au adus o largă recunoaştere în lumea catolică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel