Jocurile Panamericane. Doi americani au protestat pe podium

Doi sportivi americani au protestat pe podium, în timpul Jocurilor Panamericane de la Lima, cu gesturi amintind de cele ale compatrioţilor lor la JO din Mexic sau ale jucătorilor din NFL, care le-ar putea aduce însă sancţiuni, informează AFP. 

Vineri, floretistul Race Imboden, numărul 2 mondial şi recent campion mondial pe echipe, la Budapesta, a pus genunchiul drept în pământ în timp ce asculta imnul ţării sale, pentru a sărbători victoria SUA în competiţia pe echipe. Sâmbătă, atleta Gwen Berry, care a cucerit aurul la aruncarea ciocanului, a ales să ridice pumnul în timpul ceremoniei de premiere, imitând gesturile lui Tommie Smith şi John Carlos la Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico, din anul 1968.

Comitetul olimpic american a reamintit, prin intermediul vicepreşedintelui său Mark Jones, că 'toţi sportivii s-au angajat, pentru a fi eligibili în vederea Jocurilor Panamericane 2019, să se abţină de la orice manifestare politică'. 'Vă respectăm dreptul de a vă exprima punctele de vedere, însă suntem dezamăgiţi că aţi ales să nu vă respectaţi angajamentul.

Conducerea noastră examinează consecinţele care vor rezulta', a adăugat Mark Jones. Dacă Gwen Berry nu a oferit, pentru moment, nicio motivaţie pentru gestul său, Race Imboden l-a explicat pe al său, punând direct în cauză politica preşedintelui american Donald Trump. 'Mândria mea (de a reprezenta SUA) a fost alterată de multiplele insuficienţe ale ţării pe care o port cu mândrie în inima mea.

Rasism, controlul armelor de foc, tratamentul său aplicat imigranţilor şi un preşedinte (Donald Trump) care răspândeşte ură. Am ales să sacrific momentul meu pe podium pentru a atrage atenţia asupra problemelor, care, în opinia mea, trebuie să fie reglate', a scris Imboden pe contul său de Twitter. Pe 6 august, legendarul atlet american Carl Lewis a afirmat, la Lima, că Statele Unite au 'un preşedinte care este un rasist şi un misogin, care nu apreciază nicio persoană cu excepţia sa'.

Jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick, star al NFL, a fost primul sportiv care a pus un genunchi în pământ pentru a protesta împotriva brutalităţii poliţiei şi injustiţiei rasiale din Statele Unite. Gestul a fost criticat dur, la momentul respectiv, de preşedintele Donald Trump, care afirmat că toţi jucătorii care îl imită pe Kaepenick ar trebui concediaţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel