Jobbik, alegeri parțiale Ungaria: ascensiune meteorică a extremiștilor, o amenințare și pentru regimul Orban

În timpul discursului despre starea națiunii, susținut la 27 februarie, premierul maghiar Viktor Orban spunea că unul dintre primele două obiective ale partidului său este acela de a nu-i permite stângii să preia puterea. Socialiștii sunt însă departe de a reprezenta o amenințare pentru supremația politică a FIDESZ-ului. Ultimul test electoral, alegerile parțiale din Tapolca, a confirmat nevolnicia stângii, dar a reliefat ascensiunea extremiștilor de la Jobbik.

Partidul premierului Viktor Orban pierde alegerile parțiale pentru a doua oară în ultimele luni, în timp ce neonaziștii de la Jobbik capătă pondere politică. 

Candidatul Jobbik, Lajos Rig, a câștigat alegerile parțiale din Vestul Ungariei cu 35,5% din voturi, depășind la limită candidatul FIDESZ, care a obținut 34,4%, și la o distanță lejeră candidatul socialiștilor, care a adunat doar 26,3% din voturi.

Ungaria. Viktor Orban: atac revoltător la valorile UE

Fotoliul din legislativ pentru care s-au luptat cei trei a rămas vacant după ce parlamentarul FIDESZ, Jeno Lasztovicza, a murit în ianuarie. 

Înfrângerea nu periclitează majoritatea încă solidă a lui Orban, dar este un semn îngrijorător pentru FIDESZ, care în februarie a pierdut un al doilea loc în Parlament, în fața unui candidat independent.

"Sunt momente când mingea lovește bara", a recunoscut premierul Orban înfrângerea, pe Facebook.

"Victorie istorică" a Jobbikului

Dacă rezultatele foarte bune ale Jobbikului de la ultimele alegeri naționale, locale și europene nu au fost de ajuns pentru a provoca reacții puternice de îngrijorare, alegerile parțiale din Tapolca și recentele sondaje de opinie ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru forțele euroatlantice din Ungaria, dar și pentru liderii UE și NATO, organisme din care Budapesta face parte. 

"Am bifat o victorie istorică, chiar aș putea spune că astăzi a luat sfârșit o eră", le-a transmis Vona Gabor, șeful Jobbik, susținătorilor săi într-un video publicat pe index.hu.

Jobbik-ul, formațiune rasistă și antisemită, care nu-și ascunde legăturile cu regimul Putin, și-a moderat retorica din ultima perioadă pentru a-și lărgi baza electorală. Formațiunea lui Vona Gabor a profitat și de o serie de greșeli politice ale taberei Orban, acuzată că dezvoltă o ușoară cleptocrație.

Mai mult, un sondaj publicat la 17 martie de presa maghiară arăta că Jobbikul este cel mai popular partid în rândul votanților de sub 30 de ani, cu 21%, urmat de FIDESZ, cu 17%.

Partidul de guvernământ FIDESZ rămâne însă pe primul loc în preferințele întregului electorat, cu 21%, dar la distanță mică de Jobbik, simpatizat de 18% dintre electori. Doar 12% dintre maghiari îi susțin pe socialiști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel