JO 2020: Guvernatoarea oraşului Tokyo a propus în glumă ca maratonul să aibă loc pe insule disputate cu Rusia

Guvernatoarea oraşului Tokyo, Yuriko Koike, iritată de planul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a muta la Sapporo probele de maraton şi marş din cadrul Jocurilor Olimpice 2020 din capitala Japoniei, a propus în glumă joi ca acestea să aibă loc pe insule disputate cu Rusia dacă este nevoie de vreme mai rece, relatează agenţia agenţia Kyodo.

Remarcile sarcastice ale guvernatoarei au venit la o zi după ce CIO şi-a anunţat intenţia de a muta aceste probe la Sapporo, în insula Hokkaido din nordul Japoniei, din cauza riscului ca în perioada Jocurilor la Tokyo să existe temperaturi foarte ridicate într-un aer saturat de umiditate.

"Dacă este nevoie de un loc răcoros, vreau să aud apeluri de la Rengo, de exemplu de ce să nu se desfăşoare în Teritoriile de Nord?", a afirmat Koike în timpul unei întâlniri cu membri ai Confederaţiei japoneze a sindicatelor muncitorilor (Rengo).

Între Rusia şi Japonia există o dispută teritorială în jurul câtorva insule anexate de URSS la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, cunoscute în Japonia drept Teritoriile de Nord şi în Rusia drept Kurilele de Sud.

Intenţia CIO de a muta la Sapporo probele de maraton şi de marş "a venit pe neaşteptate", a spus Koike.

Remarcând că premierul japonez Shinzo Abe şi Yoshiro Mori, preşedintele comitetului de organizare a JO 2020, sunt apropiaţi de preşedintele rus Vladimir Putin, Koike a estimat că ar fi posibil să se solicite organizarea unui "festival al păcii", pe insulele care fac obiectul disputei.

Propunerea CIO va fi discutată la reuniunea comitetului său de coordonare, ce va avea loc la Tokyo între 30 octombrie şi 1 noiembrie.

Atât preşedintele CIO, Thomas Bach, cât şi Mori au sugerat deja joi că schimbarea locului de desfăşurare a acestor probe este inevitabilă.

"A fost destul de brusc. Fiecare municipalitate de pe traseul probei de maraton a muncit mult până acum", a afirmat Koike la întâlnirea cu presa. "Vreau să ne gândim care ar fi cea mai bună" abordare, a adăugat ea.

La Sapporo, gazda JO de iarnă din 1972, oraş situat la peste 800 km nord de capitală, temperaturile în perioada Jocurilor (24 iulie - 9 august) sunt în timpul zilei cu cinci sau şase grade mai scăzute decât la Tokyo.

"Am fost foarte surprins că CIO citează Sapporo în particular, dar în acelaşi timp mă simt foarte onorat", le-a declarat ziariştilor primarul oraşului, Katsuhiro Akimoto.

Cum Sapporo încearcă să obţină găzduirea JO de iarnă din 2030, Akimoto a estimat că "a face din jocurile din 2020 un succes" ar fi important pentru oraş, care este pregătit să ofere "cooperare maximă".

Timpul presează, a menţionat primarul, adăugând că este nevoie de discuţii cu CIO.
AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel