Jean-Yves Le Drian, șeful diplomaţiei franceze: O întâlnire Trump - Rohani 'nu este subiectul numărul unu'

O întâlnire între preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său iranian, Hassan Rohani, nu este 'subiectul numărul unu' în această săptămână la New York, a declarat duminică şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, lăsând să se înţeleagă că o asemenea întrevedere, extrem de aşteptată, este improbabilă, relatează AFP. 

'Atacurile contra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită fac situaţia tensiunilor din Golf şi mai gravă (...) Acest context face în prezent şi mai restrâns spaţiul discuţiilor', a afirmat ministrul francez de externe în cursul unei conferinţe de presă cu o zi înainte de A 74-a Adunare Generală a Naţiunilor Unite. 'Consider că întâlnirile dintre preşedintele Trump şi preşedintele Rohani nu sunt subiectul numărul unu. Subiectul numărul unu este dacă putem începe un itinerar de detensionare a situaţiei cu diferiţii actori?', s-a întrebat el.

La sfârşitul lui august, la summitul G7 de la Birarritz, preşedintele francez, Emmanuel Macron, foarte angajat în salvarea acordului privind programul nuclear iranian, a obţinut un acord de principiu din partea lui Donald Trump şi a preşedintelui iranian, Hassan Rohani, pentru o întâlnire, presupusă cu ocazia Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Între timp, atacurile comise la 14 septembrie şi revendicate de rebelii yemeniţi houthi au redus la jumătate producţia de ţiţei saudit şi afectat aprovizionarea mondială cu petrol. La fel ca Riadul, Statele Unite au acuzat Iranul că a organizat acest atac. Franţa a considerat 'puţin credibilă' revendicarea rebelilor houthi. Donald Trump a anunţat o înăsprire a sancţiunilor contra Teheranului şi a trimis întăriri militare în Golf, punând în acelaşi timp accentul pe 'o soluţie paşnică a crizei', mai scrie AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel