James Comey, carte. Acuze la adresa lui Trump. Casa Albă, răspuns

Donald Trump
Donald Trump

James Comey, fostul director FBI, îl acuză pe ăreşedintele american, Donald Trump, în cartea sa, că este un mincinos inveterat care îşi supune anturajul unui cod de loialitate ce reaminteşte atitudinea unui şef mafiot.

În această carte foarte aşteptată din care au apărut fragmente joi în presă, cu câteva zile înainte de lansare, fostul director al poliţiei federale îl descrie pe locatarul de la Casa Albă ca fiind obsedat de detaliile indecente care îl privesc. 

James Comey relatează astfel că preşedintele i-a cerut să ancheteze asupra afirmaţiilor care îl descriau în prezenţa unor prostituate ruse, în 2013, într-un hotel din Moscova. 

Acest "dosar", amintind despre o înregistrare video cu caracter sexual în care ar apărea Donald Trump, a fost întocmit de un fost agent al spionajului britanic pentru opozanţii politici ai candidatului republican. Considerat credibil la început de serviciile americane de informaţii, autenticitatea sa a fost ulterior pusă total sub semnul întrebării. 

În cursul unei discuţii avute în Trump Tower în ianuarie 2017, Donald Trump i-a cerut directorului FBI să înăbuşe aceste afirmaţii care îi erau foarte nefavorabile "în cazul în care ar exista o singură şansă dintr-o sută să fie luată în serios de soţia sa, Melania", potrivit lui James Comey. 

”Jurăminte de fidelitate”

Schimbul de replici cu preşedintele "m-a făcut să revin la începutul carierei mele, când eram procuror în faţa mediului mafiot", a adăugat el. 

Fostul şef al poliţiei a descris o scenă demnă de mafia: "Cercul tăcut care încuviinţează. 'Boss'-ul care face ziua şi noaptea. Jurămintele de fidelitate. Viziunea despre lume potrivit căreia toţi sunt împotriva noastră. Minciuna generalizată, fie mică sau mare, ce serveşte un fel de cod de loialitate care plasează organizaţia deasupra moralei şi a adevărului". 

Pentru James Comey, "acest preşedinte este imoral, detaşat de adevăr şi valorile instituţionale". 

"Leadershipul său este tranzacţional, bazat pe ego şi loialitatea personală", adaugă el. 

Memoriile lui James Comey, intitulate 'A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership', prezintă cariera sa de 20 de ani ca procuror la New York, apoi procuror general adjunct în administraţia George W. Bush şi şef al FBI între 2013 şi 2017. 

Răspunsul Casei Albe

La Casa Albă ca şi printre responsabilii republicani, cartea a provocat temeri legate de pagubele ce le-ar putea produce unui mandat prezidenţial şi aşa afectat de zvonuri, demiteri şi demisii. 

Partidul Republican a creat deja un site intitulat "Lyin' Comey" (Comey mincinosul), unde pot fi văzute o serie de citate ale personalităţilor publice, nefavorabile fostului director al FBI. 

Cartea, care va apărea la 17 aprilie, a ocupat un timp poziţia întâi în clasamentul prevânzărilor site-ului Amazon, ajutată din plin de mesajele răzbunătoare de pe Twitter ale lui Donald Trump care l-a demis pe neaşteptate în mai 2017.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel