Jacob Zuma, președintele Africii de Sud, dublă lovitură într-o zi

Rodica Mitu / 13 dec 2017 / 22:22
Comisia de la Venetia, in Romania
Comisia de la Venetia, in Romania

Președintele sud-african Jacob Zuma a pierdut în două instanțe, într-o singură zi, ambele legate de acuzații de corupție, potrivit BBC.

Curtea Supremă din Pretoria i-a ordonat lui Zuma să organizeze o anchetă judiciară. În cel de-al doilea caz, un judecător a decis că a abuzat de procesul judiciar încercând să blocheze un raport privind corupția, obligându-l să plătească taxe legale.

A fost supus unor acuzații de corupție pe care le neagă.

În prima hotărâre, instanța i-a dat lui Zuma 30 de zile pentru a numi o anchetă privind acuzațiile de corupție împotriva lui și a asociaților săi. Ancheta a fost una dintre recomandările privind influența statului asupra comerțului de către supraveghetorul anti-corupție al țării, pe care președintele a încercat să îl conteste.

Judecătorul Dunstan Mlambo a descris încercarea lui Zuma de a contesta hotărârile ca fiind „necorespunzătoare".

[citeste si]

Într-un caz separat, judecătorul Mlambo a decis, de asemenea, că Zuma a fost nerezonabil în încercarea de a folosi instanțele pentru a bloca publicarea unui raport oficial asupra corupției la nivel înalt, cunoscut sub numele de captura de stat.

Autorul raportului, Thuli Madonsela, a declarat pentru Reuters: „Afirmaţia potrivit căreia statul a fost capturat în interesul președintelui și al prietenilor săi este o afirmație care trebuie investigată imediat”.